Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Opäť sme zločineckým supermarketom zbraní

Britskí policajti zadržali ilegálne pištole, muníciu a paralyzéry, ktoré smerovali na čierny trh. S najväčšou pravdepodobnosťou by skončili v rukách zločincov. Ich zdrojom bolo aj Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Opäť sme zločineckým supermarketom zbraní
Zdroj: TASR

Teroristi a zločinci z celej Európy nedávno vo veľkom nakupovali znefunkčnené zbrane zo Slovenska pre potreby svojich operácií. Aktuálne správy zo Spojeného kráľovstva potvrdzujú, že tieto praktiky neskončili. Britskí policajti uskutočnili veľký záťah ako z filmu, kde zaistili množstvo zbraní so slovenským pôvodom.

Veľký záťah

“Jurijsa Ragozinsa (44) z Kings Lynn zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry,” píše britský portál Eastern Daily Press. Akcia sa odohrala na ulici, kde uniformovaní muži zastavili jeho auto a po prehliadke vnútra zabavili 14 pištolí, muníciu a 29 elektrických paralyzérov.

“Niektoré zo zadržaných zbraní boli pôvodne plynové pištole slovenskej výroby,” dodáva portál. Všetky sa teraz podrobia forenznej analýze. Už dnes je však jasné, že sa opakuje starý scenár prerábania neškodných zbraní na funkčné modely. “Pištole boli pôvodne na slepé náboje, ale neskôr ich prerobili na štandardnú muníciu,” dodáva Eastern Daily Press.

Nie je to prvýkrát

“Zadržali sme významnú zásielku zbraní a keby sa nám to nepodarilo, určite by skončili v rukách zločincov na spáchanie násilnej kriminality na našich uliciach,” cituje portál slová miestneho policajného šéfa.

Európske policajné a justičné zložky už Slovensko dobre poznajú ako zdroj ilegálnych zbraní aj z minulosti. Pred dvoma rokmi španielske úrady rozbili najväčšiu sieť obchodníkov so zbraňami v Európe. Zadržali až 12-tisíc kusov zbraní a munície vrátane nástrojov schopných zostreliť lietadlo. Podľa indícií smeroval pôvod zbraní na Slovensko.

Francúzske bezpečnostné zložky v minulosti vyhlásili, že slovenské znefunkčnené zbrane poslúžili aj džihádistom a to nielen pri útokoch v Paríži na redakciu Charlie Hebdo, ale aj na koncerte kapely Eagles of Deadmetal, čo predstavuje viac ako 130 obetí.

Vo Veľkej Británii tiež odsúdili dvoch britských gangstrov, ktorí pašovali do krajiny zbrane získané v slovenskom obchode. Chvastali sa, že sú oficiálni gangstri a doviezli tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM