Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vyvážame zbrane do krvavého konfliktu v Nigérii

Samopaly aj ťažká vojenská výzbroj zo Slovenska poslúžia v Afrike na boj medzi nigérijskou vládou a vzbúrencami. Ľahko sa však môže stať, že armáda ich zneužije proti civilnému obyvateľstvu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vyvážame zbrane do krvavého konfliktu v Nigérii
Zdroj: TASR

Nigérijský portál Legit.ng píše o veľkej dodávke zbraní zo Slovenska pre potreby miestnej armády. Na zverejnených fotkách je vidieť objemný náklad, ktorý vojaci vyložili na letisku z nákladného Boeingu. Nigéria sa už dlhodobo zmieta v krvavých nepokojoch na severe krajiny. Známa je najmä činnosť teroristickej organizácie Boko Haram, ktorá by chcela Nigériu zmeniť na moslimský štát. Pozornosť celého sveta na seba organizácia pritiahla najmä v roku 2014, keď z internátnej školy v meste Chibok uniesla viac ako dve stovky dievčat.

Veľká zásielka zo Slovenska

“V pondelok 20. mája prevzala nigérijská armáda zásielku zbraní a munície zo Slovenska na medzinárodnom letisku v Abuja,” píše Legit.ng. Portál uvádza, že z objemného nákladného Boeingu vyložili na letiskovú plochu stovky paliet so zbraňami. Zároveň pripája vyjadrenie armádneho predstaviteľa generála Roberta Aiyenigba, podľa ktorého ide len o prvú časť dodávok vojenského materiálu.

“Aiyenigba pred novinármi uviedol, že zbrane a munícia zo Slovenska majú posilniť kapacity vojenských jednotiek bojujúcich proti vzbúrencom na severovýchode krajiny. Pomôžu tiež potláčať banditov v rôznych kútoch Nigérie,” píše Legit.ng. Záber dodaných zbraní je skutočne široký – od ľahkých samopalov, cez stredné až ťažké zbrane.

Ohrození aj civilisti

Obchod so zbraňami je vždy eticky sporná téma, ale otázky vyvstávajú najmä v prípade krajín, kde existuje vážne riziko ich zneužitia. Nigéria bola v minulosti opakovane kritizovaná ľudskoprávnymi organizáciami i OSN za to, že jej armáda páchala vojnové zločiny a vraždila civilné obyvateľstvo.

Amnesty International minulý rok zverejnilo mimoriadne vážnu správu o zneužívaní, znásilňovaní a vraždení civilistov priamo nigérijskou armádou. Obyvateľov dedín najprv vojaci vyženú do údajne bezpečných záchytných táborov, kde ich následne uväznia a ženy systematicky znásilňujú. Organizácia tiež upozornila na popravy vojnových zajatcov, ktoré armáda vykonáva bez akéhokoľvek súdu. Zverejnila tiež video, na ktorom si dvaja muži tesne pred popravou musia za skandovania vojakov vykopať vlastné hroby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM