Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Oslava lásky v čase koronavírusu vyzerá úplne inak

Valentín ako sviatok zamilovaných je tento rok silno poznačený šíriacim sa koronavírusom. Čaro Banky lásky v Banskej Štiavnici je však stále silné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Oslava lásky v čase koronavírusu vyzerá úplne inak
3
Galéria
Zdroj: TASR

Čo môže byť krajšie, ako oslavovať lásku a vymyslieť spôsob, ako ju zvečniť? Zamilovaní ľudia odjakživa využívajú každý spôsob, ako sa pokúsiť zanechať niekde na svete svedectvo ich vrúcnych citov.

Môže to byť zámok na ikonickom moste, alebo len vyškriabané iniciálky v srdiečku niekde na múre. Banská Štiavnica ponúka svojim návštevníkom z celého sveta oveľa štýlovejší spôsob, ako zvečniť svoju lásku. A zatiaľ sa v tomto kúte sveta nemusia báť ani koronavírusu.

Kytica s maskou

Zahraničné médiá na celom svete si dnes pripomínajú sviatok svätého Valentína. Bohužiaľ, najmä v Ázii má oslava zamilovaných tento rok trochu smutnú podobu. Portál dawn.com píše, aktuálna vlna smrtiaceho koronavírusu úplne zmenila tohtoročného Valentína a maska na tvár je lepším darčekom ako ruže, či balón v tvare srdca.

Portál uvádza aktuálne údaje, že vírus si už v Číne vyžiadal viac ako 1 350 obetí a mnoho reštaurácií a kaviarní po celej krajine zostalo zatvorených. Zamilované dvojice tak musia osláviť tento deň v súkromí. Obchodníci sa však snažia zachrániť, čo sa dá a predávajú aspoň špeciálne valentínske kytice s maskou na tvár.

Dokazujú to fotografie z viacerých krajín sveta, ktoré dawn.com prináša. Ako pozitívna výnimka sa medzi nimi vyníma aj snímka zo Slovenska. “Schránky lásky nájdete v Banke lásky v Banskej Štiavnici na Slovensku. Je to zároveň múzeum najdlhšej zamilovanej básne na svete “Marína” od Andreja Sládkoviča,” uvádza portál.

…nemožno mi ťa neľúbiť

Originálny projekt neušiel na Valentína ani pozornosti medzinárodnej agentúry Reuters. “Ako zabezpečiť, aby vaša láska rástla? Odložte si ju do Banky lásky, samozrejme,” píše agentúra v článku o banskoštiavnickej atrakcii. Pre zahraničných čitateľov pridáva aj krátku lekciu zo slovenskej literárnej klasiky:

“Múzeum v Banskej Štiavnici sa nachádza v dome Maríny, ktorá bola inšpiráciou pre vznik básne v roku 1846. Jej rodičia ju dali inému mužovi a nedovolili jej vydať sa za chudobného študenta a básnika Andreja Sládkoviča,” uvádza Reuters.

Agentúra dopĺňa, že jednotlivé schránky v Banke lásky sa ukrývajú v 2 900 veršoch romantickej básne Marína. Sú to malé depozitné boxy, do ktorých ľudia za poplatok ukladajú veci súvisiace s ich láskou – svadobné prstene, listy z druhej svetovej vojny, alebo lístky z kina na film, ktorý spolu zaľúbenci videli na prvom rande.

Zaľúbená Štiavnica
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM