Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Otec nechal poliať syna kyselinou, aby ho získal do výchovy

Britský súd rozhodol o vine otca, ktorý v lete minulého roka zorganizoval otrasný útok kyselinou na vlastného syna v obchodnom centre. Pomáhali mu aj traja Slováci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Otec nechal poliať syna kyselinou, aby ho získal do výchovy
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pätica osôb minulý rok v lete najprv sledovala matku s trojročným synom v kočíku, ktorá išla do obchodného domu v meste Worcester nakupovať darčeky na narodeninovú oslavu. Keď si vystriehli vhodný moment, jeden z nich, ktorý bol slovenského pôvodu, vyšplechol dieťaťu do tváre kyselinu sírovú. Britský súd po šiestich týždňoch pojednávania vyniesol rozsudok o vine. Téme sa venuje britský portál BBC.

Chcel dieťa pre seba, preto mu ublížil

Otec, ktorý zorganizoval ohavný zločin na vlastnom synovi, je afgánskeho pôvodu. Na súde odzneli dva motívy jeho hrozného činu. “Obžalovaný sa snažil získať väčší kontakt so svojimi troma deťmi, keďže jeho manželka ho s nimi opustila v roku 2016. Ublížením synovi chcel vytvoriť dôkaz, že matka nie je schopná sa o deti riadne starať,” píše BBC.

Afgánec tiež veril, že ak chlapcovi ublíži, jeho manželka v obave o udržanie si detí stiahne žiadosť o rozvod. Druhým motívom jeho konania bola snaha očistiť svoju česť po tom, ako ho žena opustila. Ona sama na súde vyhlásila, že ak ho niekedy pustia z väzenia, bude vo väčšom nebezpečí ako kedykoľvek pred tým.

“Pre neho je česť nadovšetko. Raz sme pozerali príspevok o tom, ako otec zabil svoju dcéru. Ja som povedala, že je to hrozné – ako mohol zabiť svoje vlastné dieťa? A on na to odvetil, že asi spáchala niečo veľmi zlé a išlo o vraždu zo cti, čo je súčasť ich kultúry,” vypovedala podľa BBC otrasená žena na súde.

Odsúdení aj Slováci

Do prípadu sú zapletení aj traja slovenskí občania, ktorí žijú vo Veľkej Británii. Dvoch mužov – Adama Čecha a Jána Dudiho – súd uznal vinnými. Treťou bola žena Martina Badiová, ktorú v tomto bode obžaloby zbavili viny.

“Počas procesu sa Adam Čech bránil tým, že sa rozhodol chrstnúť dieťaťu kyselinu do tváre až po tom, ako ho k tomu prinútili so zbraňou v ruke. Spolu s Jánom Dudim a Norbertom Pulkom bol súčasťou tímu, ktorý mal matku sledovať,” uvádza portál.

Jedinou dobrou správou v celom prípade je fakt, že zranený chlapček sa od incidentu “dobre zotavil,” a žije na bezpečnom mieste so svojou matkou a súrodencami. Výšku trestu odsúdených mužov súd zverejní až o pár dní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM