Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Po narodení mala 800 gramov a prežila aj autonehodu

Dcéra mediálne známeho fitness trénera Martina Šmahela sa narodila extrémne predčasne a počas prevozu do špecializovanej nemocnice ešte do sanitky vrazilo auto.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Po narodení mala 800 gramov a prežila aj autonehodu
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Bratislavský kraj

Martin Šmahel po predčasnom pôrode Emy nestrácal optimizmus a na sociálnu sieť zavesil aj vtipnú fotku s textom “Bol raz jeden kráľ, ktorý mal tri dcéry… a ten kráľ som ja!” Dieťatko malo hmotnosť len 800 gramov a zdravotné problémy, ale napriek tomu šťastní rodičia verili, že všetko zvládne. Neuveriteľná smola spôsobila, že Emka takmer prišla vzápätí o život.

Osudný prevoz

Príbeh ako z filmu okolo narodenia a prevozu malej Emy Šmahelovej si všíma aj český portál blesk.cz. Keď dieťatko v inkubátore prevážala sanitka z bratislavskej pôrodnice v Petržalke na špecializované oddelenie na Kramáre, stala sa nehoda: “Do sanitky narazilo osobné auto a silným nárazom utrpelo dieťatko otrasy,” píše blesk.cz.

Portál ďalej dramaticky popisuje, že zranenia sa nevyhli ani sprevádzajúcej lekárke a sestričke. “Síce sa tiež zranili, ale ihneď zachraňovali bábätko. Vďaka ich okamžitej pomoci novorodenec prežil a momentálne je v rukách lekárov na Kramároch,” dodáva český portál.

Nebojím sa o ňu

Blesk prináša ešte skoršie vyjadrenia šťastného otecka Martina Šmahela tesne po tom, ako sa Emka predčasne narodila. “Strach nemám, je to negatívna emócia a to nie je dobré. Ja jej verím. Bude silná po nás. Som taký ružový optimista a myslím si, že všetko bude fajn. Lekári jej síce veľmi neverili, ale podľa mňa je v dobrých rukách,” vyznával sa čerstvý trojnásobný otec ešte pred nehodou.

Priblížil aj okolnosti predčasného pôrodu: “Na svet sa vypýtala sama, prirodzeným spôsobom, takže to beriem tak, že to tak malo byť. Nič sa nevyvolávalo, nič sa nijako neupravovalo, ale už zrejme nemala priestor na vývoj, pretože nemala plodovú vodu. Preto sa stalo to najlepšie, čo sa mohlo stať.”

Emka mala vzhľadom na predčasné narodenie komplikácie s kĺbmi na nohách a rukách, ale tie sa mali vyriešiť rehabilitáciami, prípadne ortopedickými zákrokmi. Vzhľadom na pôrod v 26. týždni ešte nemala vyvinuté pľúca a nedokázala sama dýchať. Čaká ju ešte niekoľko mesiacov v inkubátore.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM