MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Policajtka pašovala Ukrajincov. A nie hocijakých!

Aj takto môže skončiť práca v službách štátu. Policajtka mala strážiť slovenskú hranicu a zákony. Namiesto toho si z policajnej uniformy urobila výhodný kšeft.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Policajtka pašovala Ukrajincov. A nie hocijakých!
Zdroj: TASR

Pre mnohých Ukrajincov je Slovensko stále atraktívnou krajinou, kde sa dá dobre žiť a zarobiť. V poslednom období ich počet na Slovensku dokonca prudko stúpol. Nie všetci však prichádzajú s legálnymi úmyslami a niektorí sú aj následne vyhostení. Takým potom pomáhala obvinená slovenská policajtka.

Nežiaduce osoby

Český portál novinky.cz informuje o prípade nemenovanej slovenskej policajtky (35), ktorá sa zrejme čoskoro rozlúči s uniformou:

„Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké-Užhorod bola zadržaná a obvinená policajtka, ktorá umožnila nelegálny prechod cez hranice viac ako tridsiatim Ukrajincom.“

Lenže zrejme nešlo o úplne bezúhonné osoby. Policajtka pašovala na slovenské územie cudzincov, ktorí mali zakázaný vstup do Schengenu a boli označení ako nežiaduce osoby.

„Podľa informácií, ktoré portálu novinky.cz zaslalo slovenské ministerstvo vnútra, hrozí policajtke až desaťročné väzenie,“ dodáva portál. Policajti pracovali na rozuzlení tohto prípadu takmer dva roky a vyšetrovanie ďalej pokračuje.

Čo u nás robia cudzinci?

Množstvo cudzincov sa na Slovensko dostane legálne a nájde si tu prácu. Ich oficiálny počet je bezmála 80-tisíc cudzincov. „Čo sa týka jednotlivých počtov, veľké zmeny nie sú. Ubudli občania Srbska, čo som do istej miery aj očakával, a rapídne viac je na Slovensku Ukrajincov,“ vyhlásil na tlačovke začiatkom roka vtedajší minister práce Ján Richter.

Ukrajinci na Slovensku najčastejšie pracujú v stavebníctve, službách, ale aj v priemysle. Často zastávajú pozície remeselníkov, operátorov a montérov, teda nedostatkové profesie. V Poľsku je ich podiel na pracovnom trhu taký výrazný, že napríklad v stavebnom sektore tvoria až štvrtinu pracovnej sily a bez nich by zrejme skolaboval.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM