Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Poslanci sú očarení Čaputovou a nevedia, o čom hlasujú

Česi si robia posmešky z hlasovania slovenských zákonodarcov, ktorí “omylom” schválili zákaz hrania cudzej štátnej hymny, pokiaľ na udalosti nie je prítomný aj predstaviteľ daného štátu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poslanci sú očarení Čaputovou a nevedia, o čom hlasujú
Zdroj: TASR

Novela zákona o štátnych symboloch z dielne SNS už poriadne rozvírila vody doma i v zahraničí. Zákaz hrania cudzej štátnej hymny pobúril najmä susedných Maďarov, keďže národniari sa v pléne ani netajili tým, že ich cieľom je umlčať fanúšikov futbalového klubu FC DAC z Dunajskej Stredy, ktorí pred každým zápasom spievajú maďarskú štátnu hymnu. Nad hlasovaním v slovenskom parlamente sa pozastavujú aj Česi.

Za všetko môže Čaputová

Mnoho českých čitateľov pod článkom na portáli idnes.cz spája zmätočné hlasovanie slovenských poslancov s nedávnymi prezidentskými voľbami. “Ešte pred týždňom sme vraj mali Slovákom závidieť, akých politikov si vedia zvoliť,” píše jeden z komentátorov.

“Asi stále pozerajú na tú svoju peknú prezidentku a len mačkajú gombíky, no… ešte sa nespamätali z eufórie zo zvolenia krásnej Čaputovej,” dodávajú ďalší. Reagujú tak na citované vyjadrenie šéfa strany Most-Híd Bélu Bugára, ktorý si sype popol na hlavu:

“Áno, stala sa chyba. Ospravedlňujeme sa. Dostalo sa tam ustanovenie, ktoré nepatrí do Európy 21. storočia,” vyhlásil B. Bugár. Zároveň podľa idnes.cz upokojil voličov, že novela zákona ešte nie je v platnosti a poslanci tak majú možnosť na reparát, ak im ju prezident Kiska vráti späť.

Vlastenectvo ako z učebnice

Hlava štátu spornú legislatívu zrejme do parlamentu skutočne vráti späť, ale Prezidentský palác už podľa českého portálu stihol pripojiť aj štipľavý komentár: “Prezident Andrej Kiska by chcel požiadať poslancov vládnej koalície, aby si najprv prečítali to, za čo hlasujú. Bolo by oveľa lepšie, keby venovali väčšiu pozornosť už príprave zákona,” cituje portál z vyhlásenia prezidentskej kancelárie v Bratislave.

Českí čitatelia si všímajú aj to, že celá novela vznikla ako snaha národniarov zatrhnúť plány slovenského hokejového zväzu použiť na reprezentačné dresy graficky upravený štátny znak. “Ak by zákon vstúpil do platnosti v pôvodne zamýšľanom termíne v polovici mája, museli by slovenskí hokejisti na majstrovstvá sveta meniť svoje dresy,” píše idnes.cz.

“Sú tí Slováci ešte Slováci? Menia znak, hrajú maďarskú hymnu… A to som ich mal tak rád… Na Slovensku sa rozbieha vlastenectvo ako z učebnice. Najprv to býva trápne, neskôr nebezpečné,” reagujú čitatelia idnes.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM