MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Požičiate mi maternicu? Spýtal sa šéfky a uspel

Je to príbeh ako z filmu, ktorý by sa v slovenských podmienkach nikdy nemohol stať. V Spojenom kráľovstve je však možné požiadať cudziu ženu, aby vám vynosila dieťa.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Požičiate mi maternicu? Spýtal sa šéfky a uspel
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ondrej (31) a Abel (39) sú slovensko-maďarský pár, ktorý už deväť rokov spoločne žije vo Veľkej Británii. V ostrovnej monarchii majú gejovia možnosť viesť plnohodnotný život ako manželia. Môžu si adoptovať deti, alebo požiadať inú ženu, aby im potomkov vynosila. Slovák Ondrej o túto mimoriadne citlivú službu požiadal svoju šéfku Kerry (38) a to hneď v prvý deň na pracovisku.

Požičiate nám maternicu?

Britský portál Mirror prináša silný príbeh slovensko-maďarského homosexuálneho páru vo Veľkej Británii, ktorému šéfka jedného z nich pomohla naplniť sen o rodičovstve. Pri pôrode však takmer prišla o život.

Ondrej so slovenským pôvodom pracuje v sociálnom zariadení pre autistických dospelých. Keď sa jeho šéfkou stala Kerry, hneď v prvý deň ju požiadal, či by jemu a jeho partnerovi Abelovi nevynosila dieťa ako náhradná matka.

Kerry sa tejto netradičnej prosbe najprv zasmiala. Sama už mala tri deti a manžela. Lenže Ondrej neprestával hovoriť o ničom inom a ona pochopila, že so svojim partnerom zúfalo túžia po rodine s deťmi.

Reakcia rodiny

Po pol roku v Kerry dozrelo presvedčenie, že svojmu homosexuálnemu kolegovi pomôže splniť veľký sen o rodičovstve. Najprv sa však o tom porozprávala so svojiimi deťmi a manželom.

“Celá moja rodina to vyhodnotila ako úžasnú vec. Riešila som to aj s mojou mamou a sestrami a všetci ma v tom absolútne podporili,” cituej Mirror slová Kerry, ktorá ešte netušila, čo ju čaká.

Okamžite zatelefonovala svoje kladné rozhodnutie Ondrejovi a jeho reakcia bola dojemná: “Plakal do telefónu a stále sa ma pýtal, či to myslím naozaj vážne. Ale ja som si nikdy nebola ničím taká istá,” dodáva Kerry.

Portál približuje, že za požičanie svojej maternice pre dieťa Ondreja a Abela nedostala Kerry žiadne peniaze. Preplatili jej len výdavky spojené s tehotenstvom, ako sú návštevy u lekára, či tehotenské šaty.

Dramatický pôrod

Kerry následne podstúpila umelé oplodnenie. Vajíčko dodala Ondrejova sesternica a spermie Abel. Zákrok sa podaril nad očakávania a Kerry onedlho očakávala dvojčatá. Tehotenstvo prebehlo bez komplikácií, ale pôrod cisárskym rezom sa takmer skončil smrťou.

“Už som mala tri deti, ale tento posledný pôrod bol úplne najhorší. Placenta sa odtrhla od maternice a dvojčatá mohli zomrieť… mala som vnútorné krvácanie a bála som sa, že už nikdy neuvidím svoje deti a manžela,” uviedla Kerry.

Nakoniec všetko dobre dopadlo a Ondrej s Abelom jej po mesiaci priniesli ukázať dvojčatá domov. “Bolo to ako držať na rukách deti priateľov. Necítila som žiadne materinské inštinkty, neboli to moje biologické deti,” dodala Kerry.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM