Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pozor na sex v čase korony!

Pomaly prichádza máj - lásky čas. Počasie praje flirtom, romantickým aférkam a celkovo zvýšenej sexuálnej aktivite. Ak sa však teraz páru pritrafí nechcené tehotenstvo, môže mať veľký problém.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pozor na sex v čase korony!
Zdroj: pixabay.com

Portál euractiv.com píše, že mnohé slovenské nemocnice v týchto dňoch pozastavili vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva.

Postupujú v súlade so stanoviskom ministerstva zdravotníctva, ktoré v čase pandémie koronavírusu neodporúča tento zákrok vykonávať. Takáto politika sa stretla s nevôľou.

Je to pre vaše dobro!

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Mareka Krajčího (OĽaNO) vyhlásilo, že interrupcie nie sú nevyhnutné zákroky, a počas epidémie ich neodporúča. Vraj by ich vykonanie mohlo v aktuálnej situácii ohroziť zdravie žien. “Zároveň však dodáva, že interrupcie sa stále môžu legálne vykonávať, ak žena i lekár sú ochotní podstúpiť príslušné riziko,” píše euractiv.com

V čom má to riziko spočívať? Rovnako ako každý iný operačný zákrok, aj interrupcia je záťažou pre organizmus, a to môže byť v čase koronavírusu nebezpečné. “Zdravie a životy žien oslabené operáciou môžu byť v ohrození,” cituje portál vyjadrenie rezortnej hovorkyne.

Ministerské odporúčanie proti vykonávaniu interrupcií však môže mať aj ideologický motív. Minister Marek Krajčí je silne veriaci a zúčastnil sa aj na Pochode za život, ktorého cieľom je zakázať ženám slobodný prístup k prerušeniu tehotenstva. Na kresťanskej stránke Môj príbeh sa Marek Krajčí predstavuje aj takto:

“Ako desaťročný som prežil osobné Božie volanie. Na výzvu kazateľa, evanjelistu Janka Krišku, som v modlitbe odovzdal svoj život Pánovi Ježišovi Kristovi a rozhodol som sa ho celý život nasledovať ako svojho Pána a Spasiteľa. Bol to silný okamih – Duch Svätý na mňa zostúpil, keď som sa zabával s kamarátmi na galérii kostola počas bohoslužieb.”

Protesty za práva žien

“Niekoľko ľudsko-právnych organizácií upozornilo, že toto opatrenie výrazne obmedzilo prístup slovenských žien k bezpečným a včasným interrupciám,” uvádza euractiv.com. Výhrady pridala aj ombudsmanka Mária Patakyová. Listom sa obrátila na ministra zdravotníctva a vyzvala ho, aby zabezpečil ženám prístup k zákroku, ktorý im garantuje aj domáca legislatíva.

“Považujem za nevyhnuté zdôrazniť, že pandémia Covid-19 by sa nemala využívať ako ospravedlnenie na neprimerané zasahovanie do sexuálnych a reprodukčných práv žien,“ uviedla ombudsmanka v liste.

Jej slová však nepadli na úrodnú pôdu a ministerstvo zdravotníctva sa ohradilo: “Odmietame ombudsmankyne vyjadredia o tom, že neprimerane zasahujeme do sexuálnych a reprodukčných práv žien. Je to veľmi vážne obvinenie, ktoré nemá žiadne opodstatnenie,” cituje euractiv.com vyjadrenie Krajčího ministerstva.

Portál zároveň upozorňuje na fakt, že celý problém by nemusel vzniknúť, keby na Slovensku bolo možné kúpiť si legálne takzvanú “pilulku po,” ktorú žena užije po nechránenom styku. “Experti ju označujú za neinvazívnu a najbezpečnejšiu metódu. Ministerstvo zdravotníctva ju však odmietlo uznať a niektoré slovenské ženy si ju musia chodiť kupovať do Rakúska.”

Nie sme v tom sami

Veľmi podobná situácia je aj v Rumunsku. Portál euractiv.com uvádza, že aj tamojšie nemocnice vyhodnotili interrupcie ako zákroky, ktoré nie sú nevyhnutné, a tak ich v čase pandémie vykonáva len 11 percent z nich. Ani jedna z nich nie je v Bukurešti.

Konzervatívna poľská vláda sa zasa snaží využiť obdobie koronavírusu na ešte väčšie sprísnenie už aj tak mimoriadne prísneho zákona o umelom prerušení tehotenstva. Podľa navrhovanej legislatívy by žena nemohla podstúpiť tento zákrok ani v prípade fatálnych deformácií plodu, či jeho vážneho ochorenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM