Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V boji proti koronavírusu sme najlepší

Zahraničie s uznaním sleduje slovenskú štatistiku šírenia a obetí koronavírusu. V tejto chvíli má Slovensko najmenej úmrtí v prepočte na obyvateľa. A to je dobrý dôvod na hrdosť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V boji proti koronavírusu sme najlepší
Zdroj: TASR

Viaceré zahraničné médiá rekapitulujú opatrenia, ktoré na Slovensku viedli k aktuálnym excelentným výsledkom v boji proti pandémii.

Zatiaľ čo v iných krajinách počítajú infikovaných a obete v stovkách či tisícoch, na Slovensku sa šírenie vírusu len pomaly plazí. V pondelok (27. apríla) pribudli traja noví pacienti a celkový počet mŕtvych sa vyšplhal na dvadsať. To je zanedbateľné číslo aj v rámci regiónu strednej Európy, kde krajiny zvládajú pandémiu relatívne dobre.

Príjemné porovnanie

Pohľad na situáciu v susedných krajinách dáva Slovensku dôvod byť hrdé na svoje výsledky. Najvyšší počet nakazených i úmrtí malo v pondelok Rakúsko (15 200 pacientov, 549 obetí).

Poľsko hlási vyše 11 700 nakazených a 539 úmrtí, v Česku evidujú viac ako 7 400 osôb a 221 mŕtvych a Maďarsko má vyše 2 500 infikovaných a 280 obetí.

Zahraničné médiá preto Slovensko s jeho ani nie 1400 infikovanými označujú za svetlú výnimku, ktorá v rámci Európy vytŕča z davu.

Úspech vysvetľujú najmä rýchlou reakciou štátu a disciplinovanosťou ľudí: “Slovensko zavrelo školy, obchody a hranice skôr ako ktorákoľvek iná krajina po Taliansku,” píše agentúra Bloomberg.

Dodáva, že šesť týždňov po prvom prípade koronavírusu má Slovensko najmenší počet obetí pandémie v prepočte na obyvateľa.

Vyplýva to zo štatistiky, ktorú vypracovala 26. apríla univerzita John Hopkins. “Rozhodujúca je rýchlosť reakcie,” cituje agentúra slová epidemiologičky Evy Schernhammer z viedenskej zdravotníckej univerzity. Vysvetľuje, že Slovensko dokázalo podchytiť nákazu na úplnom prvopočiatku a urobilo tak správnu vec.

Sme priekopníci rúšok

Slovensku sa ako pozitívnemu príkladu venuje aj portál euractiv.com. Hneď v titulku píše, že Slováci sa stali priekopníkmi v nosení rúšok a to mnohým z nich doslova zachránilo život, keďže toto opatrenie významne znížilo širenie koronavírusu.

“Prví politici v rámci EÚ, ktorí nosili rúška na verejnosti a tým ich propagovali, boli na Slovensku. Najdôležitejšiu úlohu však zohrali samotní ľudia, ktorí prijali a dodržiavali odporúčanie nosiť na tvári rúško, čo mnohých v Európe prekvapilo. Veľká vďaka patrí aj slovenským médiám, ktoré túto prax každodenne pripomínajú vlastným príkladom,” píše euractiv.com

Bloomberg pridáva aj slová šéfa slovenského Inštitútu zdravotnej politiky Martina Smatanu. Uvádza, že situácia sa síce vyvíja veľmi dobre, keďže vírus sa medzi väčšinovou populáciou nešíri. Krajina však ešte nevyhrala. Teraz je dôležité udržať pozitívne nastolený trend a nepokaziť to.

Ilustračné foto

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM