Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pozor na úvery! Sme rekordne zadĺžení

Obyvatelia žiadnej krajiny v strednej a východnej Európe nemajú na krku toľko úverov a pôžičiek ako Slováci. Národná banka Slovenska bije na poplach.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pozor na úvery! Sme rekordne zadĺžení
Zdroj: TASR

Najmä v predvianočnom období majú ľudia veľké pokušenie požičať si peniaze. Podporujú ich v tom aj neustále reklamy rôznych bánk a pôžičkovní v televízii, ktoré ponúkajú pôžičky, ako by ich nikdy nebolo treba splatiť. Ten okamih však rýchlo príde a to aj s úrokom. Preto Národná banka Slovenska (NBS) varuje, že zadĺženosť slovenských domácností už vzhľadom na veľkosť národnej ekonomiky dosiahla maximum. Ľudia sa však zadlžujú ďalej a to môže byť do budúcnosti veľkým rizikom. O téme píše český portál Lidovky.cz .

Sme dlhoví rekordmani

Experti z NBS nevedia skrotiť pôžičkovú mániu Slovákov, ktorých zadĺženosť neustále narastá už od roku 2005. Tento rok zaviedla centrálna banka prísnejšie podmienky na poskytovanie hypoték, ale zjavne to veľmi nepomáha. “Tempo rastu zadlžovania je také vysoké, že sme sa dostali na najvyššiu úroveň v regióne strednej a východnej Európy,” citujú Lidovky.cz člena bankovej rady NBS Vladimíra Dvořáčka.

Predvianočné nákupy sa ešte len začínajú a úvery domácností už od začiatku roka stihli narásť o viac ako 13 percent v porovnaní s minulým rokom. Vladimír Dvořáček to vysvetľuje tak, že za tým stojí hlavne pokles úrokových sadzieb a bankových marží. Peniaze sú skrátka lacné a ľudia majú pocit, že to tak bude navždy.

Treba to zastaviť

Nízke úroky sa v budúcnosti môžu zmeniť, najmä pri hypotékach, kde sú sadzby fixované len na tri – päť rokov. Ak potom zrazu človek zistí, že banky zdvíhajú úroky na tri až štyri percentá, môže mať veľký problém svoju hypotéku splácať. Najmä, ak sa k tomu pridá aj zhoršená osobná finančná situácia, napríklad v dôsledku straty práce, čo nikto nevie vopred vylúčiť.

“Na budúci rok vstúpi do platnosti regulácia v oblasti spotrebiteľských pôžičiek. Podľa Dvořáčka je NBS pripravená prijať aj ďalšie opatrenia,” píše portál. Obavy a snaha konať sú namieste. Veď Slovensko je jediná krajina EÚ, kde zadĺženosť domácností neustále dlhodobo narastá.

“Zvyšovanie objemu poskytnutých pôžičiek obyvateľom Slovenska sa deje v časoch nízkych úrokových sadzieb, ekonomického rastu a poklesu nezamestnanosti na historické minimá,” píše portál. Slováci by sa však mali zo svojho pôžičkového ošiaľu rýchlo spamätať, kým nebude neskoro.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM