Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Praha sa už chystá na návštevu Prvého frajera

Aký program pripraviť pre životného partnera novozvolenej slovenskej prezidentky - to je úloha, ktorú momentálne riešia protokolisti na Pražskom hrade, ktorí sa pripravujú na prvú oficiálnu návštevu Zuzany Čaputovej.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Praha sa už chystá na návštevu Prvého frajera
9
Galéria
Zdroj: TASR

V modernom svete to už nie je až taká vzácnosť a predsa muž v úlohe “prvej dámy” stále vzbudzuje trochu rozpačité reakcie. Partner novozvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej si s tým zjavne ťažkú hlavu nerobí. Stihol sa už s úsmevom odfotiť aj s tričkom s nápisom Prvý frajer. Napokon, ocitne sa v dobrej spoločnosti, ktorej najstarším členom je manžel britskej kráľovnej princ Philip.

Poradíme si!

Český portál idnes.cz informuje, že prvá oficiálna cesta Zuzany Čaputovej po inaugurácii do funkcie povedie tradične do Prahy. “Bude to pochopiteľne sláva, bude sa pracovať na dobrých vzťahoch oboch krajín… a bude sa musieť pripraviť kratochvíľa pre gentlemana. Nie pre dámu,” píše portál.

Po boku prezidentky Čaputovej totiž bude stáť jej životný partner Peter Konečný. “Poradíme si,” cituje portál hradného šéfa protokolu v Prahe Vladimíra Kruliša. S úsmevom prezrádza, že to nebude žiadny problém. “Rozdiel bude v separátnom programe pre partnerov prezidentov. Pri dámach to bývajú čajové posedenia, návštevy módnych salónov… to zmeníme.”

Ako sa teda bude Peter Konečný zabávať v spoločnosti Ivany Zemanovej, keď budú hlavy štátov rokovať? “Môžeme im naplánovať prehliadku historických a reprezentačných priestorov Hradu, alebo hudobné predstavenie,” približuje Kruliš.

Muž na druhej koľaji

Šéf protokolu na pražskom Hrade pre idnes.cz vysvetľuje, že muži v úlohe prvej dámy sa predovšetkým musia popasovať so svojou novou úlohou. “Musia si uvedomovať, že oni sú len doprovod a hlavnou postavou je ich žena,” hovorí Kruliš. Portál však dodáva, že v dnešnej dobe to už nie je nijako raritná situácia.

“V minulých dňoch napríklad dorazil do Prahy v rovnakej pozícii i Jakov Kitarovič, manžel chorvátskej prezidentky Kolindy Grabar-Kitarovičovej,” uvádza portál. A pripája zoznam ďalších mužov, ktorí stoja po boku svojich “vládnucich” žien – Joachim Sauer, ktorý je životným druhom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, alebo Philip John May, ktorý je manželom britskej premiérky Theresy Mayovej.

“Najdlhšie slúžiacou “prvou dámou” nie je nikto iný ako princ Philip, vojvoda z Edinburghu. S princeznou Alžbetou si dopisoval od jej trinástich rokov a manželmi sú od roku 1947,” dodáva idnes.cz. Zároveň uvádza, že muž alebo žena po boku hlavy štátu si stále môže vybrať, ako bude ďalej žiť a pokojne sa môže aj vyhýbať verejnému vystupovaniu. Príkladom je manželka dosluhujúceho slovenského prezidenta Andreja Kisku.

Foto: ilustračné

Víťazkou prezidentských volieb sa stala Zuzana Čaputová
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM