MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pre lásku k vzácnemu psiemu plemenu prešiel tisícky kilometrov

Slovenský hrubosrstý stavač je naše najmladšie národné plemeno, ale už má vo svete niekoľko oddaných chovateľov. Francúz Muller chová skutočnú šampiónku a jej potomkov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pre lásku k vzácnemu psiemu plemenu prešiel tisícky kilometrov
Zdroj: Facebook.com/Slovensky Hrubosrsty Stavac

Tomuto psovi dlho trvalo, kým ho oficiálne uznali za plemeno. Slovenský hrubosrstý stavač si tento status zaslúžil až v roku 1983. Je to stredne veľký pes ušľachtilých tvarov s typickou hrubou srsťou sivej farby.

Slovenská a zároveň francúzska šampiónka svojho druhu sa volá Nougatine a svojmu milujúcemu francúzskemu majiteľovi priniesla ďalší rekord.

Zbožňuje ich!

Francúzsky portál actu.fr píše Stéphanovi Mullerovi, ktorý skutočne zbožňuje plemeno Slovenského hrubosrstého stavača. Pre “kráľovnú svojho srdca” si zašiel až na Slovensko.

“Keď človek miluje, spraví čokoľvek. Keď chcel Stéphane nájsť svoju vzácnu perlu, musel prejsť 2500 kilometrov. Jeho vášeň pre Slovenského hrubosrstého stavača ho v roku 2017 viedla k tomu, aby si našiel samičku na chov,” píše actu.fr.

Lenže cesta k jeho snu nebola ľahká. “Keďže toto plemeno je skutočne vzácne vo Francúzsku, skontaktoval sa so slovenským ministerstvom pôdohospodárstva, ktoré mu otvorilo dvere. A tak sa dostal až do Bratislavy,” uvádza francúzsky portál.

Samička rekordérka

Z Bratislavy si francúzsky chovateľ hrdo priniesol samičku Nougatine. A začal ďalšie náročné pátranie po “šťastnom snúbencovi, ktorý by si zaslúžil jeho krásku.” Po dlhom pátraní našiel toho správneho slovenského stavača v nemeckom Mníchove.

O tri roky neskôr sa psiemu páriku narodilo potomstvo. A hneď z toho bol rekord! “Fenka porodila jedenásť šteniatok. Keďže sa ich ročne narodí na celom svete v priemere len 30, je to takmer polovica celosvetového prírastku tejto rasy za jeden rok,” píše actu.fr.

O šteniatka už prejavili záujem viacerí chovatelia z celého sveta, napríklad z Holandska, či USA. Slovenský hrubosrstý stavač je cenený najmä pre svoje kvality poľovného psa. Má povesť silného a odvážneho plemena, ktoré nie je bojazlivé ani agresívne. .

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM