Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prečo máme rekordne veľa včiel a stále málo medu?

Je to potešujúca správa, že na Slovensku chováme najviac včelstiev za 20 rokov. Štát dokonca včelárom sľubuje aj miliónové dotácie. Ale stále to nestačí...

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prečo máme rekordne veľa včiel a stále málo medu?
Zdroj: TASR

Trendy zdravej výživy, ktoré zatracujú tradičný biely cukor, majú evidentne pozitívny vplyv na slovenských konzumentov. Čoraz viac ľudí si čaj sladí medom a taktiež domáci kuchári a cukrári uprednostňujú tento jantárový produkt do koláčov a iných sladkých dobrôt. Je to dobrá správa, pretože med má množstvo cenných látok, ktoré sa v cukre nenachádzajú. Český portál Lidovky.cz si všíma, že včelárom sa na Slovensku darí ako nikdy.

Rekordné počty

„Minulý rok bolo na päťmiliónovom Slovensku zaregistrovaných 17 859 včelárov, čo je oproti roku 2010 nárast o zhruba 14 percent,“ píše český portál. Pridáva aj zaujímavý historický fakt, že samotných chovaných včelstiev je viac ako 291-tisíc. Stále je to však oveľa menej ako v 80. rokoch minulého storočia. Vtedy u nás bzučalo až 480-tisíc včelstiev.

Dôležité však je, že ich počet stúpa a tak snáď čoskoro dokážu pokryť celý domáci dopyt po mede. Slovensko totiž stále v tomto smere nie je sebestačné a ročne musí na pokrytie domácej spotreby dovážať niekoľko tisíc ton medu.

V uplynulých rokoch totiž chuť Slovákov na med a jeho spotreba značne vzrástla. „Zatiaľ čo v roku 2003 dosiahla len 0,4 kg na obyvateľa, predvlani to už bolo 1,1 kg,“ píšu Lidovky.cz

Keby vymreli včely…

Slávny fyzik Albert Einstein vraj povedal, že ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života. Podľa odborníkov to však nie je pravda, aj keď včely predstavujú veľmi dôležitú súčasť ekosystému. Paradajky, papriky, či jablká by bez včiel zrejme neprežili a ľuďom by chýbal med.

Inak by sa však usilovnej práce opeľovania rastlín ujal iný hmyz. Mnoho vegetácie má tiež schopnosť samoopelenia, takže úplná katastrofa by sa nediala. Neprišli by sme ani o obilie a kukuricu, pretože tie nepotrebujú na opelenie včely.

Včelárstvo však prispieva aj k rozvoju vidieka. Preto ministerstvo pôdohospodárstva chce včelárom poskytnúť v najbližších troch rokoch podporu vo výške 1,2 milióna eur. Dotácie budú môcť použiť na nákup úľov, pomôcok, či organizáciu prednášok. Dôležité tiež bude prilákať k tejto profesii mladých ľudí. Priemerný vek včelára je totiž na Slovensku až 60 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM