Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prekvapenie i obavy turistov na Cypre

Aj v novembri sa ešte stále nájdu našinci, ktorí vycestujú užiť si prímorskú atmosféru na Cyprus mimo turistických davov hlavnej sezóny. Tentokrát ich však vystrašili samotní domáci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prekvapenie i obavy turistov na Cypre
Zdroj: TASR

Každoročne 15. novembra si Cyperčania pripomínajú rozdelenie svojho ostrova, ktoré je dodnes nevyriešeným problémom a traumou pre veľkú časť obyvateľstva. V tento deň v roku 1983 jednostranne vyhlásila svoju nezávislosť Severocyperská republika, ktorá je politicky aj ekonomicky silne previazaná s Tureckom.

V tento deň si rozdelenie ostrova pripomínajú miestni obyvatelia viacerými demonštráciami, ktorým sa turisti len prekvapene prizerajú.

Desiatky protestujúcich

Udalosti v uliciach Nikózie opisuje cyperský portál CyprusMail. Desiatky až stovky demonštrantov pochodovali mestom a niesli transparenty s heslami ako “Jeden boj – jeden národ.” Lenže počasie im neprialo a demonštráciu ukončil silný dážď. Niektoré skupiny protestujúcich však boli vytrvalejšie, počkali na zlepšenie počasia a pokračovali vo svojom pochode.

“Desiatky ľudí, najmä pravicových radikálov z ultra nacionalistickej strany Elam pochodovali až k hraničným priechodom … niesli grécke vlajky a kričali heslá “politici sú klamári a zradcovia!" Za nimi sa ocitli zmätení a zvedaví turisti,” píše CyprusMail. Reakcie turistov boli rôzne.

Jednému škótskemu futbalovému fanúšikovi sa protestná nálada v uliciach dokonca páčila: “Je to tu živé, celkom ako počas futbalového zápasu. Celkom ma to naladilo na zajtrajší zápas,” cituje jeho slová cyperský portál. Novinári však vyspovedali aj jedného Slováka, ktorý to až tak veselo nevnímal.

Strach z nárastu fašizmu

Slovenský turista mal skôr obavy: “Je to znepokojivý znak narastajúceho fašizmu v Európe,” uviedol nemenovaný Slovák pre CyprusMail. Atmosféra postupne gradovala a demonštranti začali kričať, že strhnú hranicu rozdeľujúcu severnú a južnú časť ostrova. Na mieste boli pripravení aj policajti, ktorí neumožnili davom prekročiť hraničnú čiaru.

Rozdelenie ostrova odsúdili v špeciálnych vyhláseniach viaceré politické strany i mimovládne a študentské organizácie na Cypre. “Prezident Nicos Anastasiades vyhlásil, že tento rok sprevádzajú výročie cyperského rozdelenia stupňujúce sa provokácie zo strany Turecka na všetkých frontoch a to v čase, keď sa obe strany majú stretnúť na spoločných rokovaniach na pôde OSN,” dodáva CyprusMail.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM