Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zomreli pre psy - hrdinkami sú hlavne v zahraničí

Príbeh troch žien z Rožňavy, ktoré sa utopili pri snahe zachrániť psov z útulku v Revúcej, dojíma najmä zahraničných čitateľov. Oceňujú ich obeť ako hrdinstvo. Domáce reakcie sú úplne opačné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zomreli pre psy - hrdinkami sú hlavne v zahraničí
7
Galéria
Zdroj: KR PZ BB

Zuzana, Katka a Zdenka prišli o život pri snahe o záchranu iných životov. Neboli to však ľudia, ktorých išli ratovať pred veľkou vodou z vybreženej rieky Muránky v Revúcej. Išli na pomoc psom a práve táto skutočnosť je pre mnohých slovenských čitateľov ťažko pochopiteľná. Ich smrť označujú za zbytočnú a pripájajú aj nelichotivé hodnotenia. Príbeh z útulku v Revúcej prevzali aj mnohé zahraničné médiá a debata pod týmito článkami je úplne iná.

Skoro ako anjeli…

O tragickej smrti troch žien z Rožňavy píšu portály v Južnej Afrike, na Filipínach i vo Francúzsku. Nečudo, nesmierna tragédia a láska k zvieratám sú dojímavé. Francúzski čitatelia to vnímajú citlivo a všetky komentáre pod článkom na portáli fr.news.yahoo.com sú voči Zuzane, Kataríne a Zdenke veľmi súcitné:

“Často nás ako prví opúšťajú tí najlepší z nás,” píše jeden z francúzskych čitateľov. “Nech navždy odpočívajú v pokoji… Odvážne ženy! Nech ich Boh usadí na čestnom mieste vedľa seba, naozaj si to zaslúžia! Planéta sa úplne zbláznila a ľudia i zvieratá za to znášajú veľmi ťažké následky!… Nesmierne smutné, úprimnú sústrasť, položili svoj život za to, čo naozaj milovali,” pridávajú sa ďalší čitatelia fr.news.yahoo­.com.

Kto je na vine?

Pod článkami na slovenských médiách sa vedie úplne iná diskusia. Množstvo ľudí si klope na čelo a obviňuje utopené ženy z obrovskej nezodpovednosti. Vraj nezmyselne riskovali životy za zvieratá, akoby to boli ľudia. Niektorí sa snažia oponovať, že predsa zviera nie je vec, ale celkovo sú debaty najmä na bulvárnych portáloch skôr negatívne naladené.

Medzitým sa strhla diskusia, kto je vlastne za veľkú tragédiu zodpovedný. Podľa statusu Združenia ochrancov a priateľov zvierat na sociálnej sieti sa prevádzkovatelia útulku márne snažili získať pomoc už počas dňa. Voda nebezpečne rýchlo stúpala a hrozilo, že psy v klietkach sa utopia. Existujú názory, že zakročiť mali hasiči a predstavitelia mesta Revúca, čo sa však nestalo a všetka práca zostala na dobrovoľníkoch.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Revúca - nájdené nezvestné ženy
7
Galéria
Zdroj: KRPZ-BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM