Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prezidentka Čaputová rieši prvý spor

Hlavou štátu je len pár dní a už musí viesť zápas s donedávna najsilnejším mužom krajiny. Robert Fico je odhodlaný zablokovať voľbu ústavných sudcov, ak prezidentka nebude postupovať podľa neho.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prezidentka Čaputová rieši prvý spor
5
Galéria
Zdroj: TASR

Téma voľby nových ústavných sudcov musí byť pre šéfa Smeru ešte stále citlivou záležitosťou. Sen o tom, že si sám oblečie tento prestížny sudcovský talár a stane sa rovno predsedom Ústavného súdu sa mu napokon rozplynul, rovnako ako jeho prezidentské ambície. V dnešnom spore s čerstvou hlavou štátu akoby sa spojili oba tieto osobné neúspechy Roberta Fica. O téme píše český portál idnes.cz.

Nevymenujem a nevymenujem

“Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa krátko po sobotnej inaugurácii dostala do sporu so šéfom najsilnejšej vládnej strany Smer a expremiérom Robertom Ficom kvôli postupu pri menovaní sudcov ústavného súdu, ktorý nepracuje v kompletnom zložení,” píše český portál

Vysvetľuje, že prestížna justičná inštitúcia v Košiciach stále nepracuje v plnom zložení, keďže slovenský parlament nebol schopný ani na trikrát zvoliť potrebný počet 18 kandidátov na nových ústavných sudcov. Zatiaľ sa poslanci zhodli len na 12 menách a bývalý prezident Andrej Kiska vymenoval troch. Na rade je teraz Zuzana Čaputová, ale tá musí čakať na kompletný zoznam.

“Fico podmienil ďalšiu voľbu kandidátov na ústavných sudcov tým, že prezidentka Čaputová vymenuje niekoľkých sudcov aj zo súčasného neúplného zoznamu. Hlava štátu to však odmietla s tým, že poslanci ešte nezvolili potrebný počet kandidátov,” píše indes.cz.

Dodržiavajme ústavu

Nová prezidentka sa odvoláva na ústavu, ktorá hovorí jasne – parlament má zvoliť dvojnásobný počet kandidátov na voľné miesta sudcov a z nich si prezident vyberie polovicu. Ak tento proces poslanci rozkúskujú a posielajú mu mená len v malých skupinkách, zužujú tak jeho manévrovací priestor pri rozhodovaní.

“Nebudem podliehať žiadnym politickým tlakom. Moje stanovisko sa nemení. Ústava hovorí v tomto smere jasne,” cituje Čaputovej slová idnes.cz.

Portál dodáva, že toto stanovisko predniesla po rokovaní s predsedom parlamentu a SNS Andrejom Dankom, ktorý jej vyjadril podporu. Andrej Kiska vymenoval troch sudcov z nekompletného zoznamu kandidátov len preto, že išlo o mimoriadnu situáciu, keďže Slovensko pre nečinnosť poslancov nemalo plne funkčný ústavný súd.

Foto: ilustračné

Zuzana Čaputová
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM