Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pri Poprade našli praveký poklad!

Archeológovia vykopali unikátne kovové šperky, podkovy, mince aj tritisíc rokov staré zvyšky kože. Je to skutočne jedinečný nález, ktorý už teraz zaujal zahraničné médiá.

Zdroj: Dnes24.sk

Dobrodružné povahy a milovníkov histórie určite nenechá chladnými predstava, že pracovníci Múzea Spiša vykopali v obci Hozelec pri Poprade vzácne predmety, mince a šperky z rôznych období – od praveku až po novovek. Objavené artefakty dokazujú nielen bohatú históriu lokality, ale aj vysokú technologickú zručnosť pravekých obyvateľov tejto oblasti. Expertov zaujalo najmä metalurgické spracovanie kovových predmetov. O téme píše aj americký portál archeology.com.

Tritisíc rokov stará koža

“Archeológovia objavili množstvo artefaktov z rôznych období v lokalite Dubina. Najvzácnejšími sú šperky z doby bronzovej,” píše americký portál. Ďalej cituje slová archeológa Múzea Spiša Matúša Hudáka, ktorý vymenováva ďalšie vzácnosti, ktoré vykopali zpod zeme.

Súčasťou pokladu sú aj mince z novoveku, ostroha, strelka a podkovy zo stredoveku, alebo nože. A komu nájdený poklad patril? Zrejme si ho nikto cielene nezakopal, aby ho ukryl pred zlodejmi. Podľa archeológov vzácne predmety s najväčšou pravdepodobnosťou niekto jednoducho stratil.

Je úžasné, že na svetlo sveta sa niektoré z nich dostali opäť po tritisíc rokoch. To je totiž podľa expertov vek koženého obalu, v ktorom boli uložené. “Obsah pokladu bol pravdpodobne uložený v koženom vrecku, na ktorom boli prišité bronzové disky. Z Kože sa zachovali už len zvyšky organického materiálu, ktoré sú staré tritisíc rokov,” píše archeology.com.

Šťastná náhoda

Poklad následne previezli z Hozelca do Technického múzea v Brne, kde ho experti dôkladne ošetrili, preskúmali a zakonzervovali. Mravenčia práca im trvala viac ako 80 hodín. Ocenili najmä najvzácnejšie broznové šperky, ktoré však majú nezvyčajnú bielu farbu, čo je výsledkom vyspelých technologických zručností pravekých ľudí.

Americký portál dodáva, že slovenskí archeológovia urobili svoj úžasný objav v podstate náhodou a o to viac sú z neho nadšení. Jeho historická hodnota je nevyčísliteľná a umiestnený bude v Provinčnom dome v Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM