Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Príbehy obetí sovietskej invázie z roku 1968

Len prvý deň príchodu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pred pol storočím si vyžiadal 50 mŕtvych na strane nevinných civilistov. Svetové médiá si pripomínajú túto udalosť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Príbehy obetí sovietskej invázie z roku 1968
Zdroj: Archív Františka Daniela

Okrúhle výročie 50 rokov od vpádu sovietskych tankov na územie Československa je významnou témou aj v mnohých zahraničných médiách. Brutalita potlačenia Pražskej jari, únos reformných predstaviteľov československej komunistickej strany do Moskvy a tragické osudy bežných ľudí, ktorí sa čo i len náznakom pokúsili o odpor, dodnes vyvolávajú silné emócie aj za hranicami Česka a Slovenska. Téme sa okrem mnohých ďalších svetových médií venuje aj francúzska verzia portálu yahoo.com.

Zničený život za jeden kameň

“Videl som prichádzať tanky po tejto ceste. Hodil som po nich jeden kameň a potom som už len počul svišťať guľky,” opisuje pre yahoo.com svoje spomienky na sovietsku okupáciu Milan Tesar z českej dediny Hostivice. V tom čase bol len 16-ročný chlapec a netušil, na aké problémy si tým kameňom práve zavaril.

“Nemohol som viac študovať,” zdôveril sa pán Tesar francúzskemu portálu. Aj tak však stále mohol hovoriť o šťastí, pretože mnoho ďalších ľudí dopadlo oveľa horšie. “Len počas prvého dňa invázie zahynulo 50 civilistov,” píše yahoo.com. Dodáva, že do konca roka 1968 si sovietske guľky, tanky a ťažké vozidlá vyžiadali životy 137 ľudí a počet celkových obetí následnej 20-ročnej okupácie sa vyšplhal na 402 ľudských životov.

Aj ženy a deti

Vojaci ruskej, ale aj bulharskej, maďarskej, poľskej a východonemeckej národnosti často nemali zľutovanie. “Päť mužov vo veku 20 – 44 rokov bolo brutálne zabitých pred budovou pražského Rozhlasu. Sovieti pustili prázdne obrnené vozidlo do davu ľudí zhromaždených v ulici, kde nemali žiadnu šancu sa mu vyhnúť,” uvádza francúzsky portál.

Práve rozhlas bol symbolom československého odporu, pretože sa mu podarilo ešte relatívne dlhý čas po vpáde sovietskych vojsk vysielať slobodné spravodajstvo. Preto sa pred jeho budovou zhromaždilo množstvo ľudí, ktorí sa holými rukami snažili zabrániť sovietskym vojakom vstúpiť dnu a umlčať posledný hlas slobody. Viacerých to stálo život.

Portál pripomína, že nezmyselnou obeťou okupantov sa stala aj 26-ročná žena a matka malého chlapca, ktorú zastrelili bez zjavného dôvodu. Rovnako tak zahynuli aj dvaja 15-roční študenti. Sovietski vojaci na nich začali strieľať tesne po tom, ako naskočili na malé nákladné auto, ktoré im ako stopárom zastavilo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM