Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prijať pozvanie na promóciu = mať sex?

O ťažkom živote v Čadci hovorí mladá Francúzska, ktorá sem pricestovala na dobrovoľnícku stáž. Prostredie vraj bolo veľmi neprívetivé a nemocnicu označila za najhoršiu v Európe.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prijať pozvanie na promóciu = mať sex?
Zdroj: TASR

Francúzska študentka žurnalistiky Madeline Plard (21) si určite vydýchla, keď sa vrátila domov po ročnom dobrovoľníckom pobyte na Slovensku. Rozhodla sa vyskúšať si život v Čadci, kde bývala v skromných podmienkach miestneho centra voľného času a vyučovala popritom francúzštinu a angličtinu. O tomto kúte sveta toho vopred veľa nevedela a tak bola z mnohých vecí nepríjemne zaskočená. Svoju skúsenosť však neľutuje a odporučila by ju aj iným študentom.

Milostné nedorozumenie

Madeline mala ako študentka chuť zažiť nejaké dobrodružstvo v cudzej krajine. Zvolila si program Európskej dobrovoľníckej služby a vycestovala do Čadce. „Bol to zážitok, ktorý jej veľa dal, aj keď život tam nebol práve idylický,“ píše francúzsky portál Ouest-france.fr. Dostať sa na Slovensko bolo podľa Madeline ľahké, pretože „o pobyt v tejto krajine nebol veľký záujem.“

Francúzska vyučovala jazyky na rôznych školách v Čadci. Tak sa zoznámila aj so študentom gymnázia, ktorý ju pozval na svoju stužkovú slávnosť. „Jeho rodičia ma prišli na aute vyzdvihnúť, otvárala som večer s jeho otcom a sedeli sme spolu pri stole aj s ďalšími pármi,“ hovorí Madeline pre Ouest-france.fr. Lenže potom s pribúdajúcim alkoholom prišlo nepríjemné prekvapenie.

„Chlapec si myslel, že keďže som prijala jeho pozvanie, tak mám o neho záujem. Lenže to vôbec nebola pravda. Bolo to veľmi nepríjemné, keď som mu to musela vysvetľovať. Vtedy som si uvedomila, že Slováci majú úplne iné tradície ako my,“ dodáva Francúzska.

Nemocničný horor

Skúsenosť s mladým študentom, ktorý si chcel rýchlo užiť, bol pre Madeline najhorším zážitkom v Čadci. Rovnako ju však šokoval pobyt v miestnej nemocnici, kam sa dostala pre náhly zápal pobrušnice. „Priviezli ma na urgentný príjem do najhoršej nemocnice v Európe. Po operácii som sa zobudila oslepnutá. Som alergická na anestéziu, ale vzhľadom na jazykovú bariéru som im to nemohla povedať.“

Život v Čadci bol pre mladú zahraničnú študentku náročný. Ako dobrovoľníčka dostávala vreckové len 260 eur mesačne. Ubytovanie jej poskytlo centrum voľného času v ubytovni, ktorú označila ako sovietsky typ. „Bolo to neprívetivé a priam apokalyptické,“ hovorí Madeline. Trápila ju aj nezvyčajná zima, keď teploty počas dvoch mesiacov klesali k mínus 30 stupňom. Do centra mesta to trvalo pol hodinu peši, takže sa jej nepodarilo ani veľmi zblížiť s miestnymi ľuďmi.

Napriek náročným podmienkam by Francúzska odporučila aj iným študentom absolvovať podobný pobyt. Podľa vlastných slov sa naučila vidieť veci komplexnejšie, získala nadhľad a zaujímavú skúsenosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM