MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prípad šokujúcej Chovancovej smrti v Bruseli znovu ožije

Kľačanie na hrudi, policajné hajlovanie a zábava z človeka v agónii - to všetko predchádzalo smrti Jozefa Chovanca v Belgicku. Celý prípad sa má teraz zrekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prípad šokujúcej Chovancovej smrti v Bruseli znovu ožije
Zdroj: TASR/AP

Zo smrti slovenského občana po policajnom zákroku na letisku v Bruseli sa stala veľká politická téma. V Belgicku zriadili špeciálnu vyšetrovaciu komisiu a poslanci federálneho parlamentu si už predvolali na koberček viacerých vysokopostavených členov vlády i polície. Čoskoro má prísť aj rozhodujúci moment v podobe rekonštrukcie udalostí.

Ako sa to stalo?

V Belgicku sa Chovancov prípad stal veľkou politickou témou. Stále pokračuje vyšetrovanie Slovákovej smrti. Malo by zodpovedať otázku, či necitlivý prístup belgických policajtov prispel alebo rovno zapríčinil jeho smrť.

„V utorok bola nariadená rekonštrukcia celého priebehu udalostí na letisku – od okamihu, keď pán Chovanec nastúpil do lietadla až po jeho transport do nemocnice,“ uvádza belgický portál sudinfo.be.

Právny zástupca civilnej strany sporu Lievens Leroy to označil za „veľmi dobrú vec.“ Rodina zosnulého J. Chovanca sa od roku 2018 domáhala aktívnejšieho prístupu vo vyšetrovaní.

Všetko však vyzeralo skôr tak, že belgické úrady sa snažili prípad zamiesť pod koberec. Veci sa rozhýbali až po tom, ako v auguste tohto roku prenikli do médií šokujúce zábery z cely, v ktorej Slováka zadržiavali.

Policajné hajlovanie

Belgický portál pripomína, že celý prípad sa odohral vo februári 2018, keď J. Chovanec nastúpil na belgickom letisku do lietadla, ktoré ho malo odviezť domov na Slovensko. Správal sa však agresívne, a tak ho letisková ochranka vyviedla von a strčila do cely, kde mal stráviť noc.

Lenže zvláštne správanie Slováka pokračovalo a začal si udierať hlavu o stenu. Spacifikovať ho prišlo šesť policajtov a správali sa veľmi neprimerane.

„Jeden policajt mu kľačal na hrudi šestnásť minút. Ďalšia policajtka pritom hajlovala. O niekoľko minút neskôr sa Slovákovo srdce zastavilo. Muža previezli do nemocnice, kde 27. februára zomrel,“ dodáva sudinfo.be.

Belgické médiá tiež informovali, že na zverejnených záberoch je počuť, ako sa na Chovancovej agónii policajti zabávajú a hovoria, že ho nebude žiadna škoda, ak umrie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM