Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Proces plný sĺz - Kuciakovu vraždu riešia naprieč kontinentmi

Ostro sledované súdne pojednávanie s obžalovanými z vraždy novinára a jeho snúbenice je veľkou témou aj pre zahraničné médiá. Riešia ju v celej Európe, i v zámorí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Proces plný sĺz - Kuciakovu vraždu riešia naprieč kontinentmi
17
Galéria
Zdroj: TASR

Americké, kanadské, macedónske, ruské, francúzske i nemecké médiá prinášajú informácie z priebehu súdneho pojednávania, ktoré je na Slovensku označované aj ako najvýznamnejší proces v moderných dejinách.

Zodpovedá tomu aj početné zastúpenie zahraničných novinárov, ktorí výpovede obžalovaných a svedkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sledujú osobne priamo v Pezinku.

Prepojenia na politikov

Pre zahraničnú tlač je zatiaľ najvýznamnejšia udalosť priznanie bývalého vojaka Miroslava Marčeka, že vo februári 2018 zastrelil novinára i jeho snúbenicu v ich dome vo Veľkej Mači. Kanadský portál cbc.ca pripája aj Marčekovo vyhlásenie voči pozostalým, ktoré urobil s vidinou miernejšieho trestu:

“Chcem sa ospravedlniť všetkým, ktorým sme ublížili. Nič to už nedokáže odčiniť, nedá sa to nijako ospravedlniť. Keď som videl ich bolesť v televízii, rozhodol som sa prehovoriť,” uvádza portál prepis Marčekových slov. Dodáva, že jeho priznanie slovenská verejnosť už očakávala, keďže už bolo dávnejšie známe, že sa ku skutku policajtom priznal.

Zahraničné portály približujú svojim čitateľom, že táto vražda je podľa nich dôležitá, keďže s ňou súvisí aj politické dianie na Slovensku. “Ján Kuciak odkrýval prepojenia medzi politikmi, podnikateľmi a organizovaným zločinom a následne ho spolu s jeho snúbenicou zavraždili,” uvádza macedónsky portál mia.mk. Pripomína, že vražda odštartovala masové verejné demonštrácie, po ktorých odstúpil premiér Robert Fico a policajný prezident Tibor Gašpar.

Dojímavá výpoveď

“Slzy poznamenali druhý deň procesu v kauze Jána Kuciaka,” píše americký portál occrp.org. Svojim čitateľom podrobne opisuje “emotívnu výpoveď” matky zavraždenej Martiny. Zlatica Kušnírová sa priamo spýtala obžalovaných, kto im dal právo siahnuť na život ich detí. Nemenej silné boli aj slová ostatných pozostalých na súde:

“Tri dni som bol úplne paralyzovaný,” cituje americký portál slová Kuciakovho otca Jozefa. “Nič si nepamätám. V srdci mi zostala obrovská diera… ako prvé nám napadlo, že za vraždou je Kočner,” pripája ďalšie slová užialeného otca zavraždeného reportéra.

Proces podrobne sleduje aj francúzsky portál news-24.fr. Pripomína, že osoba obžalovaná z objednávky samotnej vraždy sa stále prehlasuje za nevinnú. Ide o Mariána Kočnera, ktorého zahraničné médiá označujú ako “vplyvného podnikateľa s prominentnými väzbami na politické kruhy".

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM