Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prosíme vás, "žabky" do Tatier nepatria!

Turistika v Roháčoch môže u českých turistov vzbudzovať dojem, že nejde o náročný vysokohorský terén a tak ľahko môžu podceniť svoju obuv a vybavenie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prosíme vás, "žabky" do Tatier nepatria!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Český portál idnes.cz v aktuálnom článku varuje svojich čitateľov, aby do Západných Tatier nechodili v žabkách, teda ľahkej plážovej obuvi z gumy nazývanej tiež flip-flopy. Počas dovolenkovej letnej sezóny je tento región vyhľadávaný množstvom nielen českých turistov, ktorí ľahko podľahnú dojmu, že o nič nejde. Opak je však pravdou.

Buďte ostražití

“Roháče, teda Západné Tatry, síce nedosahujú parametre oveľa známejších Vysokých Tatier, ale aj tak oplývajú nádhernou prírodou,” píše idnes.cz. Medzi ďalšie výhody tohto regiónu patrí aj menej turistov a skvelé možnosti na horskú turistiku. Portál však správne dodáva, že prechod Roháčov si vyžaduje aj dávku odvahy.

“Nenechajme sa učičíkať tým, že nižšia výška tunajších kopcov v porovnaní so štítmi susedných Vysokých Tatier znamená pohodovú turistiku bez vysokohorských rizík a všetkého, čo k pohybu v takomto teréne patrí. Roháče sú totiž v mnohých smeroch náročnejšie ako Vysoké Tatry,” uvádza idnes.cz. Preto už v nadpise článku píše "Žabky stranou, čakajú vás reťaze.”

Ťažký terén

Kto sa niekedy štveral na vrcholy Roháčov, môže potvrdiť, že je to skutočne náročná turistika najmä na kondičku. “Nájdeme tu veľké prevýšenia, oveľa menej horských chát, kde sa človek môže skryť v zlom počasí a červenou značená hrebeňovka medzi vrcholom Baníkov a Ostrým Roháčom je asi najťažšia turistická trasa v Tatrách vôbec,” komentuje portál.

Neskrýva zároveň hlboký obdiv voči pokladom miestnej prírody. Vyzdvihuje putovanie dlhými a pustými dolinami, trávnatými hrebeňmi, ale aj cez exponovaný skalnatý terén, kde jedinou oporou turistom na úzkom hrebeni sú oceľové reťaze.

“Na malom priestore tu nájdete hustú sieť turistických trás a teda veľa možností horských túr. Pre radosť návštevníkov nedávno pribudla k Žiarskej chate a Chate pod Náružím aj ďalšia možnosť na prenocovanie na Ťatliakovej chate,” dodáva idnes.cz.

Foto: ilustračné

Roháče
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM