Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Prvá slovenská rozprávka na Taiwane

Medvedica Ingrid je hlavná postava detskej knižky, ktorá vyšla v čínštine ako prvá svojho druhu na ďalekom Taiwane. Jej ústrednou témou je láska k prírode.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Prvá slovenská rozprávka na Taiwane
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Láska k zvieratám a ku knihám je univerzálna na celom svete a dokáže tak veľmi efektívne spájať aj vzdialené kultúry, akými nepochybne sú tá slovenská a taiwanská.

Navyše deti sú ako čisté duše všade rovnaké a dokáže ich nadchnúť dojemný príbeh bez ohľadu na to, kde žijú. Dokazuje to aj rozprávková knižka Medvedica Ingrid, ktorá ako prvá slovenská detská kniha vyšla na Taiwane.

Vianočné predstavenie medvedice

Taiwanský portál Taiwan News informuje o milom vianočnom podujatí, počas ktorého uviedli slovenský príbeh o Medvidici Ingrid do života. Jeho podstatou boli príbehy o ochrane prírody, ktoré rodičia čítali pre deti v zoologickej záhrade v Taipei. Cieľom bolo nielen deti zabaviť, ale aj priblížiť im detskou formou problémy vymierajúcich druhov zvierat.

“Počas predstavenia recitovali zvierací maskoti slovenské detské veršovanky, oficiálne sa rozsvietil vianočný stromček a na pódiu sa uviedla aj hra o Medvedici Ingrid,” píše Taiwan News. Organizátormi detského popoludnia bol Slovenský ekonomický a kultúrny úrad v Taipei a miestna vláda.

Vedúci slovenského úradu Martin Podstavek vysvetlil, že Medvedica Ingrid je príbeh o tom, ako môžu ľudia mierumilovne nažívať s divokými zvieratami. “Dodal, že pevne verí, že slovenská a taiwanská vláda budú naďalej spolupracovať s cieľom ochrany zvierat,” uvádza Taiwan News.

Prekladala manželka

Slovenský diplomat Podstavek má k prvej slovenskej detskej knihe na Taiwane aj osobný vzťah. Jej preklad do čínštiny zabezpečila jeho manželka Liang Chen. Spolu s ich dcérou sa zúčastnila ja na podujatí v zoologickej záhrade.

“Podstavek upozornil, že knižku si záujemci môžu kúpiť v miestnych obchodoch už od novembra,” dodáva taiwanský portál.

Slovensko a Taiwan nie sú až také vzdialené, ako sa na základe geografie môže zdať. Podľa slovenského diplomata majú obe krajiny podobný ráz krajiny plnej hôr a lesov, ktoré boli odjakživa bohaté na rozmanitosť živočíšneho sveta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM