rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Putin to so Slovákmi nevzdáva! Najbližšie voľby budú napínavé

Slovensko je síce súčasťou Západu, ale už v nasledujúcich parlamentných voľbách sa to môže zmeniť, komentujú v Česku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Putin to so Slovákmi nevzdáva! Najbližšie voľby budú napínavé
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Obranná zmluva s USA, ktorú tento týždeň schválil slovenský parlament a podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, je štandardnou medzinárodnou zmluvou. So Spojenými štátmi ju má uzavretú mnoho európskych krajín.

„Rozum zostáva stáť nad tým, čo v predchádzajúcich dňoch okolo zmluvy predviedla slovenská opozícia,“ komentuje český denik.cz.

Na základe dohody budú môcť americkí vojaci využívať dve vojenské letiská v krajine. Slovensko zároveň získa investície do modernizácie letísk v hodnote sto miliónov eur. „Proti dohode vystupujú opozičné strany aj generálny prokurátor,informuje Český rozhlas.

Počet Američanov, ktorí sa budú na území Slovenska prechodne nachádzať, je maximálne sto. Na Slovensku nevznikne žiadna stála americká základňa. Slovensko na zmluve zarobí v prepočte miliardy korún,“ vymenúva komentátor denik.cz.

Kam bude patriť Slovensko?

Rokovanie parlamentu o dohode prerušovali obštrukcie opozície. Najmä poslanci krajne pravicovej strany ĽSNS sprevádzali diskusiu piskotom či púšťaním sirény v sále.

Opoziční politici na čele s expremiérom Robertom Ficom tvrdili, že Slovensko sa na základe dohody stane vazalom a obmedzí sa suverenita krajiny. Vláda kontrovala aj tým, že o zmluve s USA začali rokovať predchádzajúce vlády pod vedením Smeru.

Robert Fico aj predseda Hlasu Peter Pellegrini sa dali považovať za prozápadných európskych politikov, hoci Američanom neboli vždy naklonení. „Ale napriek tomu sa správali pomerne štandardne,“ komentuje denik.cz.

Spôsob, akým sa vymedzili voči obrannej dohode je však na míle vzdialený ich predchádzajúcemu správaniu. Ruský prezident Putin to preto nemusí so Slovenskom vzdávať.

Hrozí, že budúce voľby na Slovensku budú znova rozhodovať o tom, či bude krajina na Západe, alebo sa vráti na Východ. Ako kedysi za autoritárskej proruskej vlády Vladimíra Mečiara,“ dodáva český komentátor.

Neprehliadnite...

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM