Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Reptáš na vládu? Pocítiš následky…

Veľký medzinárodný prieskum verejnej mienky priniesol smutné zistenia o stave demokracie v bývalých komunistických krajinách. Zachránia nás však mladé dievčatá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Reptáš na vládu? Pocítiš následky…
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Nedôvera v demokratický systém je alarmujúco vysoká na Slovensku, Bulharsku, Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku i v Nemecku. Vyplýva to zo špeciálneho prieskumu verejnej mienky YouGov na vzorke 12500 respondentov v týchto siedmych krajinách. Zadávateľom prieskumu je Nadácia otvorenej spoločnosti.

Cieľom bolo zistiť, kam sa tieto krajiny posunuli 30 rokov od pádu komunizmu. Výsledok je smutný – väčšina ich obyvateľov si myslí, že demokracia u nich doma je v ohrození.

Nikomu sa nedá veriť…

Prieskum YouGov nastavil vývoju v krajinách bývalého sovietskeho bloku nemilosrdné zrkadlo. Väčšina ich obyvateľov nedôveruje vlastným vládam, politickým stranám, ani médiám. “Väčšina ľudí vo všetkých skúmaných štátoch sa vyjadrila, že sloboda slova, právny štát a právo na protest sú v ohrození,” píše britský portál Guardian, ktorý publikoval výsledky prieskumu.

Prekvapivý je však aj strach, ktorý bol taký typický pre obdobie totality: “Väčšina Maďarov, Bulharov, Rumunov, Slovákov a Poliakov verí, že ak by kritizovali vládu, malo by to pre nich nejaké negatívne následky,” píše Guardian.

Dodáva, že viac ako 60 percent obyvateľov týchto krajín sa tiež obáva o nezávislosť súdnictva.

Dobrá správa

Nie všetky výsledky prieskumu sú však také ponuré. Nádejou sú mladí ľudia, najmä z generácie Z (18 – 22 rokov), ktorí stále vo veľkom cítia odhodlanie postaviť sa mocným a skorumpovaným elitám a dosiahnuť vo svojej krajine zmenu k lepšiemu. “Naše zistenia ukazujú, že ak niekde vláda sklamala svojich voličov, ľudia vnímajú občiansku spoločnosť ako dôveryhodnú protiváhu politikom,” uvádza britský portál.

Špeciálnou kategóriou sú mladé dievčatá, ktoré prieskum označuje ako “hnací motor pozitívnej zmeny.” Sú tiež oveľa tolerantnejšie a otvorenejšie ako chlapci. Celkovo je dnešná mládež popisovaná ako “skutočne špeciálna avantgarda,” ktorá má úžasnú schopnosť mobilizovať sa a orientovať sa v informáciách.

Mladí ľudia sú sebavedomí a veria, že dokážu dosiahnuť zásadnú zmenu v spoločnosti. Ukazuje sa, že majú aj silné sociálne cítenie a ich cieľom je nastoliť širokú sociálnu spravodlivosť.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM