Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rómovia z Luníka IX sa presúvajú do Čiech

Čoraz viac najchudobnejších obyvateľov segregovaných rómskych oblastí na východnom Slovensku sa sťahuje na sever Čiech. Lákajú ich vraj vyššie dávky a možnosť robiť načierno.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rómovia z Luníka IX sa presúvajú do Čiech
Zdroj: TASR

Ako vytrhnúť veľkú časť slovenských Rómov z chudoby, zapojiť ich do trhu práce a pomôcť im žiť dôstojný život je otázka, ktorú sa Slovensku dlhodobo nedarí riešiť.

Český portál idnes.cz uvádza, že čoraz viac príslušníkov tejto menšiny sa rozhodlo zlepšiť svoj život odchodom za hranice. Najbližšie to majú do Česka, kde vraj mnohých lákajú aj výhody sociálneho systému, ktoré na Slovensku už neplatia.

Veľké problémy

“Na sever Čiech prichádza stále viac Rómov zo Slovenska. Za ich sťahovaním sú hlavne výrazne vyššie sociálne dávky a pre mužov dostupná práca načierno,” píše idnes.cz. Zároveň dodáva, že ich spôsob života a návyky spôsobujú tamojším obciam a školám veľké problémy. “Napríklad v nemocnici sú títo ľudia často agresívni,” uvádza portál.

Severočeskí záchranári a ľudia zo samosprávy približujú, že prichádzajúci Rómovia sú pôvodom najmä z východného Slovenska, konkrétne od Košíc alebo priamo zo sídliska Luník IX. Bohužiaľ, mnohí si so sebou do nového bydliska často prinášajú aj staré zvyklosti, čo spôsobuje českým samosprávam i obyvateľom vrásky na čele.

Sociálne eldorádo

Vláda v Prahe si uvedomuje, že český systém sociálnych dávok a podpory je skutočne v porovnaní so Slovenskom veľmi benevolentný a dá sa ľahko zneužívať. Preto ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová už minulý rok avizovala prísnejšiu politiku. “Viem si predstaviť, že budeme stropovať pôrodné a prídavky len do určitého počtu detí,” cituje jej slová idnes.cz.

Zároveň vysvetlila, že hlavným problémom sú najmä pestúnske dávky. Niektoré rómske rodiny vraj dávajú svoje deti fiktívne do pestúnskej starostlivosti prarodičov, aby na ne mohli poberať špeciálne dávky. Ministerka práce uvažuje aj nad tým, že poberanie sociálnych dávok striktne naviaže na sociálnu prácu a školskú dochádzku, teda systém podobný ako na Slovensku.

Reakcie českých čitateľov pod článkom sú mimoriadne negatívne. Väčšina z nich sa čuduje, ako je možné, že slovenskí občania sa môžu presťahovať do Česka a automaticky tam poberať sociálne dávky. Je to však rovnaké právo, aké má aj každý český občan, ktorý by sa presťahoval na Slovensko, do Nemecka, alebo do akéhokoľvek iného členského štátu EÚ.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM