Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: RTVS vyrukovala so smutnou pravdou

Po dlhých mesiacoch zvažovania a naťahovania sa nové vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu konečne vyjadrilo – na Eurovíziu sa Slovensko nevráti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: RTVS vyrukovala so smutnou pravdou
Zdroj: TASR

Na tejto najstaršej pesničkovej súťaži v Európe, ktorá sa vysiela už neuveriteľných 60 rokov, sme ako Slovensko veľa vody nenamútili. Možno sme príliš malá krajina a možno naozaj nemáme šťastie na tých najlepších interpretov, aj keď sme tam už v minulosti vyslali aj zvučné mená. V roku 1994 to bola Tublatanka, neskôr Marcel Palonder a potom Katarína Hasprová. Kamil Mikulčík si zaspieval duo s Nelou Pociskovou. Najväčší úspech bolo 13. miesto dvojičiek Twiins v roku 2011 a rok pred tým slušne bodovala aj Kristína. Zatiaľ posledný Slovák na Eurovízii bol Miro Šmajda v roku 2012.

Smutná správa

“Slovenská verejnoprávna RTVS sa so smútkom rozhodla, že Slovensko sa na najbližšej Eurovízii nezúčastní,” uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková pre portál escxtra.com. Slovensko tak na tejto medzinárodnej súťaži bude chýbať už šiesty rok za sebou.

Pesničková súťaž, ktorá zrodila aj také hviezdy ako je švédska ABBA alebo dnes už otrepaný taliansky šláger Volare od Domenica Mundugna, je najstaršou prehliadkou európskej komerčnej hudby. V niektorých krajinách, ako je Švédsko, Dánsko, či Ukrajina alebo Rusko, je súťaž naozaj obľúbená. Slováci ju však prijímali vlažne a zrejme podľa toho posielali aj svoje hlasy za svojich národných interpretov, ktorí sa napokon nikdy do finále nedostali.

Najväčšia hviezda Kristína

Portál ešte nedávno špekuloval, že nový riaditeľ RTVS predsa len uvažuje o opätovnom návrate do veľkolepej pesničkovej šou. Napokon, jej sledovanosť býva okolo 180 miliónov divákov a rekordný počet zúčastnených krajín je 43, čo už je slušná príležitosť na pozitívnu propagáciu krajiny v zahraničí. Ale táto paráda zároveň veľa stojí a pre napätý rozpočet RTVS to skrátka nie je priorita.

Mimoriadny výsledok za Slovensko dosiahla Kristína v roku 2010 so skladbou Horehronie, ktorá dodnes rotuje v slovenských rádiách. Jej vystúpenie patrí medzi najsledovanejšie na oficiálnom kanáli Eurovízie na sieti Youtube. Po šiestich rokoch ju tiež prestížny švédsky denník Svenska Dagbladet zaradil do úzkeho výberu 15-tich najlepších skladieb v 60-ročnej histórii Eurovízie, kde redaktori vyberali z viac ako tisícky piesní.

Napriek tomu skončila až na 16. mieste a neprebojovala sa ani do finále. To len podporilo kritikov, ktorí celú súťaž podozrievajú z politikárčenia a manipulácie s hlasovaním, aby vyhrala „tá správna“ krajina, často podľa aktuálneho geopolitického diania.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM