Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ruská stopa v Kuciakovej vražde?

Vraždu slovenského novinára si údajne mohol objednať po rusky hovoriaci cudzinec. Tak aspoň vypovedal Miroslav Marček, ktorý sa k poprave Jána Kuciaka a jeho snúbenice priznal.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Ruská stopa v Kuciakovej vražde?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Aj keď najnovšia výpoveď M. Marčeka znie prekvapivo, advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic si nemyslí, že by to mohol byť nejaký zvrat vo vyšetrovaní. Verzii s ruskou stopou v pozadí totiž chýba to hlavné – motív. Vyšetrovanie vraždy investigatívca zostáva jednou z najviac diskutovaných tém na Slovensku a pozornosť púta aj v zahraničí.

Ruská stopa

Ukrajinský portál unian.info si všíma najnovšiu Marčekovu výpoveď pred slovenskými vyšetrovateľmi: “Bývalý vojak obvinený z vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej mal vyhlásiť, že vraždu si objednal nejaký cudzinec,” píše unian.info.

Dodáva, že Marček sa pri tejto výpovede odvolal na slová Zoltána Andruskóa, ktorý v prípade vystupuje ako sprostredkovateľ vykonania popravy. “Zoltán povedal, že vraždu si objednal jeden človek z Ruska. Dôvodom mali byť Kuciakove články, ktoré sa niekomu nepáčili,” uvádza ukrajinský portál.

Táto verzia je v rozpore s výpoveďou samotného Andruskóa, ktorý ako prvý z obvinených už dávno začal spolupracovať s políciou a významne pomohol vyšetrovateľom. On sám pred policajtmi uviedol, že Kuciakovu vraždu si objednal Marian Kočner, o ktorom investigatívec intenzívne písal a mohol mať teda dobrý záujem na jeho likvidácii.

Nič to na veci nemení

Teória s ruskou stopou zrejme nezamáva vyšetrovaním. Nedáva totiž veľký zmysel a zrejme má slúžiť skôr na odvrátenie pozornosti. Daniel Lipšic sa pre slovenské médiá vyjadril, že Marčekove slová v tejto súvislosti boli vytrhnuté z kontextu a pre posúdenie jeho výpovede by bolo nutné poznať všetko, čo povedal.

Podľa Lipšica nová výpoveď o ruskej stope vôbec nevylučuje staršiu verziu, že Kuciaka mohol nechať popraviť M. Kočner. Kľúčové sú totiž slová o tom, že objednávateľovi vraždy prekážali novinárove články a s tými mal najväčší problém práve kontroverzný podnikateľ. Podobný názor zastáva aj právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Nepochybným faktom, ktorý si všíma aj ukrajinský portál, je skutočnosť, že Kuciakova vražda zásadne zmenila slovenskú spoločnosť a ovplyvnila aj výsledky prezidentských volieb.

Foto: ilustračné

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM