Práca Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: S dôchodkovým vekom 64 rokov si zavaríme

Aj zahraničné agentúry si okamžite všimli, že slovenský parlament schválil ústavný zákon, ktorým stanovil maximálnu hranicu na dôchodkový vek 64 rokov. Varujú, že z toho bude problém.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: S dôchodkovým vekom 64 rokov si zavaríme
Zdroj: TASR

Agentúra Reuters si všíma, že pred siedmimi rokmi uvažovala vládna strana Smer o dôchodkoch úplne inak. Práve vtedy totiž jej poslanci v parlamente schválili zákon, ktorým sa postupne zvyšoval vek odchodu do dôchodku, keďže sa previazal na strednú dobu dožitia. Inými slovami, až doteraz platilo, že čím dlhšie Slováci žili, tým neskôr odchádzali do dôchodku. V predvolebnom roku, keď Smeru i ostatným koaličným stranám klesajú preferencie, je zrazu všetko inak.

Útok na verejné financie

“Slovenský parlament schválil dôchodkový strop 64 rokov. Podľa ekonómov to zvýši budúci tlak na verejné financie, keďže Slovensko čelí problému s rýchlo starnúcou populáciou,” píše Reuters.

Naráža tým na upozornenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, podľa ktorej takéto opatrenie zníži novopriznané dôchodky v roku 2066 takmer o desať percent. Podľa expertov sa tento problém bude musieť riešiť na úkor pracujúcich i seniorov – buď sa významne zvýšia dane a odvody, alebo sa urobia škrty v oblastiach ako sociálne veci, zdravotníctvo, či školstvo.

Snaha chrániť dôchodcov

Agentúra zároveň cituje slová Roberta Fica, ktorý zdôvodnil zmenu v politike strany tým, že mu ide o blaho dôchodcov: “Nechceme, aby ľudia v budúcnosti odchádzali do penzie vo veku 70 – 72 rokov, to je úplne neprijateľné. Nechceme, aby ľudia umierali za pásom v továrni.”

Reuters pripomína, že každý špás niečo stojí a Slovensko za toto opatrenie zaplatí veľmi vysokú cenu, keďže má jednu z najrýchlejšie starnúcich populácií v EÚ: “Dôchodkový strop drasticky zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Do roku 2067 môže spôsobiť pokles HDP o 9 percent a navýšiť verejný dlh o 130 miliárd e­ur.”

Novela ústavy prešla vďaka hlasom kotlebovcov. Z koaličného Mosta-Híd totiž za ňu zdvihli ruky len traja poslanci. Ďalej okrem Smeru a SNS návrh podporili aj poslanci Sme rodina a päť nezaradených poslancov, ktorí zvyknú hlasovať spolu s koalíciou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM