Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sfetovaný chcel pomstiť Slovákov. Tak zapálil taxík

Motív tohto nebezpečného a bizarného činu nikto nechápe. Nevie ho vysvetliť ani jeho páchateľ. Jediné, na čo sa pred súdom zmohol, je, že bol skrátka úplne sfetovaný. Ale bola v tom aj láska…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sfetovaný chcel pomstiť Slovákov. Tak zapálil taxík
Zdroj: pixabay.com

Krzysztof Sikora (32) je Poliak žijúci v britskom meste Southport. Minulý rok v novembri sa vybral na benzínovú stanicu Esso, ktorá je spojená s prevádzkou Tesco. Ukradol tam fľašu chladiacej kvapaliny, vyšiel von, vylial ju a naplnil benzínom. Následne si vyhliadol taxík, ktorý stál zaparkovaný vedľa pumpy, oblial ho benzínom a zapálil. Vraj sú za tým Slováci. Ale prečo, nikto nevie…

Šialenec a podpaľač

V celom prípade, ktorý popisuje britský portál liverpoolecho.com je niekoľko nepochopiteľných skutočností. Keď Poliak zapálil taxík na pumpe, vykríkol – “to je za zabíjanie Slovákov!” Taxikára však vôbec nepoznal a neskôr pred sudcom nedokázal vysvetliť, o akom zabíjaní Slovákov vlastne hovoril. Súdny proces sa konal až teraz.

“Škoda na taxíku dosiahla tisíc libier. Našťastie, pracovník z Tesca rýchlo zasiahol a uhasil požiar, čím predišiel väčším škodám,” píše liverpoolecho.com. A následky mohli byť naozaj devastačné, keďže sa to odohralo na benzínovej pumpe. “Boli tam zamestnanci aj zákazníci, vrátane dvoch žien s deťmi v kočíkoch. Bolo to tiež neďaleko obytných domov, ktoré boli ohrozené dymom,” uvádza portál.

Úplne sfetovaný

Poliak sa pokúsil z miesta činu utiecť, ale rýchlo ho chytili a zadržali. Ani potom však neprestal vyvádzať. “Najprv ho vzali do nemocnice, aby mu ošetrili popáleniny na rukách. Tam hodil pohár vody po policajtovi, ktorý sa mu snažil pomôcť.”

Napokon sa našlo určité vysvetlenie jeho šialeného správania – bol pod silným vplyvom drog, keďže už štyri dni vkuse užíval amfetamíny. Navyše, Sikora už mal v minulosti problémy so zákonom a dokonca aj v rovnakej súvislosti. “Len pár hodín pred tým bol účastníkom nehody v Ormskirku… už dávnejšie ho uznali vinným v dvoch prípadoch podpaľačstva a pre útok na bezpečnostného pracovníka,” informuje liverpoolecho.com.

Čo s tým majú Slováci?

Napriek tomu Poliakov obhajca podľa portálu vyhlásil, že jeho klient nie je pyroman a nemal zo spáchania svojho skutku žiadny pôžitok. A prečo chcel pomstiť vraždenie Slovákov? “Jeho výkrik o Slovákoch bol súčasťou jeho čudného správania v ten deň. Neznamená to, že by bol akokoľvek zaujatý voči niekomu na základe národnosti,” cituje slová obhajcove slová.

Sudca sa so sfetovaným Poliakom nemaznal a poslal ho na dva a pol roka do basy. Zdôvodnil to aj tým, že jeho konanie nemohlo byť čisto impulzívne. Pripomenul, že za tým mohli byť aj Sikorove problémy s láskou.

“Dôvodom tohto konania bola hádka s vašou partnerkou. Keď sa odsťahovala, reagovali ste tak, že ste štyri dni brali drogy a nespali,” uviedol sudca. To však nebol žiadny poľahčujúci dôvod a Poliak si musí odsedieť minimálne polovicu trestu, ak bude chcieť požiadať o podmienečné prepustenie.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM