MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Silvia vyrába "detičky" s rakovinou, či tromi hlavami

Tieto bábiky vyzerajú na pohľad úplne ako živé a ich autorka s nimi chodí aj na prechádzku. Z vinylu a silikónu vyrába dokonalé kópie živých detí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Silvia vyrába "detičky" s rakovinou, či tromi hlavami
Zdroj: Silvia Heszterenyi archív

Pre niekoho je tvorba Silvie Heszterenyiovej čudáctvom, pre iného veľkým umením a pre niektoré ženy aj terapiou. Slovenka žijúca v Austrálii vyrába vinylové a silikónové bábiky, ktoré sa v angličtine nazývajú aj „znovuzrodené“. Vyzerajú totiž veľmi realisticky, a preto môžu byť aj veľmi strašidelné.

Bábätko, čo nevyrastie

Austrálsky portál Wellington Times podrobne píše o netradičnej tvorbe Slovenky Silvie Heszterenyiovej, ktorá sa u protinožcov usadila. Miestami sa človek naozaj nemôže ubrániť zvláštnemu pocitu…

„Každá bábika má rodný list a je prispôsobená požiadavkám zákazníka. Niektoré objednávky robím podľa fotky, keď má bábika vyzerať presne ako konkrétne dieťa,“ cituje portál Silviu.

Autorka približuje, že niektorí rodičia si takto chcú navždy uchovať podobu svojho syna či dcéry v detskom veku. Obracajú sa na ňu aj ženy, ktoré nemôžu mať vlastné dieťa a tak chcú mať aspoň realistickú bábiku, s ktorou by mohli chodiť von. Cena za takúto hračku je dvesto až tisíc dolárov.

Slovenka žijúca v Austrálii prepadla tejto záľube po tom, ako jej prvú realisticky vyzerajúcu bábiku darovali jej vlastné dcéry. Vedeli totiž, že má veľmi rada bábätká. Silvia si následne urobila kurz ich výroby a začala vytvárať vlastné bábiky.

Strašidelná verzia

Silvia v priloženom videu priznáva, že s niektorými bábikami chodí von ako so skutočnými deťmi. Vždy vraj púta veľkú pozornosť a ľudia sa chcú jej výtvorov dotýkať.

Svoju tvorbu vystavuje vo vlastnom múzeu bábik a osloví aj fanúšikov hororov. „Múzeum má aj strašidelnú sekciu, kde sú bábiky ako malé upírky, duchovia, zombie, alebo deti s tromi hlavami,“ píše portál.

Takéto hororové výtvory pôsobia o to strašidelnejšie, že všetky majú zohavenú podobu batoliat. A tam sa fantázia slovenskej autorky nekončí: „Sú tu bábiky, ktoré majú Downov syndróm, rakovinu, jedno je v kóme a sú tu aj siamské dvojčatá,“ približuje Wellington Times.

Silvia portálu priznáva, že ona sama má blízko k nadprirodzenému svetu. Vraj cíti prítomnosť duchov a vo svojom múzeu bábik pozorovala viaceré paranormálne javy, akoby tam strašilo…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM