Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako vietnamské dieťa ju šikanovali. Ona všetkým vyrazila dych

Rodáčka z Bratislavy je vietnamského pôvodu a dnes je z nej majiteľka miliónového podniku. Ku šťastiu jej paradoxne pomohli aj tí, ktorí jej kedysi ubližovali.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako vietnamské dieťa ju šikanovali. Ona všetkým vyrazila dych
Foto: Eva Mikulová

Lucia Thao Huong Šimeková má za sebou obdivuhodný príbeh, ktorý môže byť inšpiráciou pre každého. Má len 27 rokov a v Bratislave už vlastní reštauráciu, ktorá za dva roky zarobila viac ako tri milióny eur. Ako sa jej to podarilo?

Utrpenie šikany

Vzrušujúci osud mladej ženy vietnamského pôvodu približuje portál Nextshark. Uvádza, že jej rodičia sú vietnamskí imigranti, ktorí sa stretli vo Varšave, kde študovali. Potom sa presťahovali do Bratislavy, kde sa im narodila Lucia, ktorá má ešte ďalších troch bratov.

„Keďže bola vo svojom okolí jediným vietnamským dieťaťom, nemala to jednoduché a nezapadala do kolektívu. Spomína si na časy, keď si ju spolužiaci doberali v škole, aj na ulici,“ uvádza Nextshark.

Lenže Lucia sa nenechala šikanou zlomiť. „Diskriminácia, ktorú som zažívala, ma motivovala dobre sa učiť. Chcela som všetkým dokázať, že Vietnamci môžu uspieť,“ cituje portál jej slová.

Miliónová reštaurácia

Tvrdá práca v škole sa oplatila. Lucia získala štipendium na bratislavskú pobočku Seattle University a následne si dokončila vysokoškolské vzdelanie na University of Reading vo Veľkej Británii.

S prestížnym diplomom vo vrecku nemala problém nájsť si dobré miesto. Začala pracovať v oblasti nehnuteľností, ale cítila, že jej šťastie leží inde. „Stále snívala o tom, že si otvorí vlastnú reštauráciu s jedlami, aké varili jej rodičia,“ píše portál.

Svoj sen si napokon splnila a dnes má jej reštaurácia, ktorá funguje ako rodinný podnik v Bratislave, už tri pobočky. Portál cituje aj Luciine slová z rozhovoru pre časopis Forbes, čo je podľa nej najväčší problém dnešnej generácie mladých ľudí:

„Sociálne médiá nám podsúvajú ilúziu dokonalosti, ktorá nás ovláda a komplikuje nám život. Moja generácia hľadá naplnenie a sebaúctu práve na internete, a to má významný vplyv na mentálne zdravie. Všimla som si to aj na sebe, a preto sa snažím od toho odpojiť a užívať si viac skutočný život, ktorý je offline.“

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM