Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slepé črevo ju stálo život

Mala to byť len bežná operácia apendixu, aké v trnavskej nemocnici vykonávajú bežne. Skončilo sa to však tragédiou - mladá pacientka Katka (25) zakrátko zomrela.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slepé črevo ju stálo život
Zdroj: TASR

Hovorí sa, že každá operácia je riziko, aj keď ide o nekomplikovaný zákrok. V prípade pacientky Katky sa to, bohužiaľ, doslova potvrdilo. V trnavskej nemocnici ju hospitalizovali s podozrením na zápal slepého čreva. Operáciu lekári vykonali hneď na druhý deň. Lenže následne sa Katkin stav začal komplikovať, hoci pred tým bola podľa slov jej užialenej matky úplne zdravá. O prípade píše český portál Blesk.

Osudný kašeľ

Bola krásna, mladá a zamilovaná – tak opisuje český Blesk Katku, ktorá skonala v trnavskej nemocnici vo veku len 25 rokov. Problémy začali po operácii slepého čreva. “Mladú ženu trápil neutíchajúci kašeľ. Urobili jej CT vyšetrenie a zistili, že má zápal pľúc. Jeho liečba už bola, bohužiaľ, neúspešná a Katka zomrela,” píše Blesk.

Portál zároveň cituje výpoveď lekára trnavskej nemocnie, ktorý obhajuje postup svojich kolegov: “My sme pre to dievča urobili maximum. Podľa mňa musela mať zníženú imunitu a trpela infekciou už pred tým, ako prišla do nemocnice. Veď aj zápal slepého čreva je infekcia v tele…” Potom je však na mieste otázka, kto a ako robil Katke predoperačné vyšetrenie, ktoré by prípadnú infekciu malo odhaliť.

Kde sa stala chyba

Príčinu smrti mladej dievčiny teraz preveruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho odborníci môžu skonštatovať, či trnavskí lekári niekde pochybili, alebo nie. Objavili sa už špekulácie, že pacientka sa fatálne nakazila počas zákroku. Takúto možnosť však skúsený anestéziológ pre portál vylúčil: “Počas anestézy pacient nemôže dostať infekciu.”

Ďalej dodal, že podľa informácií, ktoré o prípade má, sa do dýchacích ciest Katky počas operácie žiadne cudzie látky nedostali. “Robilo sa všetko preto, aby prežila. Nič sa nepodceňovalo. Lieky jej aplikovali špecialisti z Bratislavy. Vedelo sa, že tento liek môže spôsobiť zriedkavú komplikáciu, ktorá môže skončiť smrťou, ale to sa stáva skutočne len v milióntine prípadov a najmä u starších pacientov,” dodal odborník.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM