rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slovenské matky majú po pôrode štvornásobné riziko úmrtia oproti Nórkam!

Podľa najnovšieho výskumu Oxfordskej univerzity v ôsmich európskych krajinách je najvyššia úmrtnosť žien po pôrode na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slovenské matky majú po pôrode štvornásobné riziko úmrtia oproti Nórkam!
Zdroj: TASR/František Iván

Matky na Slovensku čelia po pôrode podľa výskumu Oxfordskej univerzity štyrikrát vyššiemu riziku úmrtia ako v Nórsku. „Slovensko má najvyššiu mieru úmrtnosti matiek zo všetkých skúmaných krajín,“ informuje britský Evening Standard.

Výskum prebiehal vo ôsmich európskych krajinách. Okrem Slovenska do neho vedci zahrnuli Dánsko, Nórsko, Veľkú Britániu, Fínsko, Francúzsko, Holandsko a Taliansko.

Podľa výsledkov štúdie „miera úmrtnosti žien do 42 dní po pôrode sa pohybovala od 2,7 matiek na stotisíc pôrodov v Nórsku až po 10,9 matiek na stotisíc pôrodov na Slovensku.“

Odraz kvality zdravotníctva

Úmrtnosť matiek po pôrode je dôležitým ukazovateľom kvality zdravotnej starostlivosti a celého zdravotníckeho systému,“ zdôrazňujú výskumníci.

Riziku úmrtnosti najviac čelia veľmi mladé a staré matky. Vo väčšine krajín je úmrtnosť výrazne vyššia v prípade etnickým menšín, na Slovensku predovšetkým medzi rómskymi ženami.

Najčastejšími príčinami úmrtí sú choroby srdca a samovraždy. „V rámci prevencie je dôležité zamerať pozornosť na kardiovaskulárne ochorenia a mentálne zdravie matiek,“ dodáva Evening Standard.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM