Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Stal sa obeťou zradnej škótskej hory?

Tomáš sa stratil počas turistického výstupu na najvyššiu horu Veľkej Británie. Ľudia bežne zdolávajú túto trasu aj s deťmi, ale za zlého počasia vie byť poriadne nebezpečná…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Stal sa obeťou zradnej škótskej hory?
Zdroj: pixabay.com

V celom Škótsku, ba i v rámci Veľkej Británie, by ste nenašli vyššiu horu ako je Ben Nevis. Preto je to obľúbená destinácia turistov, ktorí sa sem vydávajú s celými rodinami.

V dobrom počasí a pri správne zvolenej trase to nie je mimoriadne náročný výstup a zvládnu ho aj väčšie deti. Keď však začne horu bičovať silný vietor, dážď, či sneh a zahalí ju hustá hmla, je lepšie sa jej vyhnúť. Aj preto sa jej pôvodný škótsky názov niekedy voľne prekladá ako “Zlomyseľná hora,” či “Hora s hlavou v oblakoch.”

Hľadá sa Tomáš

Nedá sa vylúčiť, že slovenský turista podcenil reputáciu Ben Nevisu. Britský portál The Times uvádza, že naposledy kontaktoval svoju rodinu vo štvrtok ráno. „Tomáš Gáfrik (40) je nezvestný po tom, ako poslednýkrát zavesil na sociálnu sieť video. Dá sa z neho vyčítať, že strávil noc na Ben Nevis,“ píše The Times.

Záchranné zložky a polícia po ňom začali okamžite pátrať. „Podľa polície prespal na polceste počas výstupu a ráno chcel pokračovať ďalej na vrchol,“ informuje portál. Bohužiaľ, horu zasiahlo cez víkend nepriaznivé počasie. The Times približuje, že fúkal silný vietor sprevádzaný intenzívnym snežením. Nie je však jasné, či práve počasie je dôvodom Tomášovho zmiznutia.

Pátracia akcia

Škótski záchranári začali v nedeľu ráno rozsiahlu pátraciu akciu, do ktorej sa zapojilo takmer 30 dobrovoľníkov, záchranárska helikoptéra a viac ako desať príslušníkov ďalších zložiek. Potrebujú však bližšie informácie o tom, kam presne mohol stratený turista ešte smerovať. V tomto duchu zverejnila na Facebooku verejnú výzvu aj Tomášova sestra:

„Nehovoril niekomu z vás nejaké bližšie plány ohľadom tohto výletu, resp. hlavne turistickú trasu, ktorú chcel prejsť? Naposledy máme od neho správu zo štvrtka, že chcel zdolať horu Ben Nevis, bol 400 metrov pod vrcholom… Oblasť, ktorú záchranári prehľadávajú, je obrovská, takže akákoľvek lepšia lokalizácia nám môže pomôcť,“ napísala Tomášova sestra Jana Kočí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM