Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Starosta emigrant vymenil Česko za Slovensko

Politici bežne striedajú strany, za ktoré kandidujú, ale že by niekto striedal aj krajiny, v ktorých sa pokúša osloviť voličov, to je predsa len rarita. Starosta Petr Staňo ide do toho.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Starosta emigrant vymenil Česko za Slovensko
Zdroj: TASR

Osem rokov bol starostom malej dediny Hrčava na východe Českej republiky. Po toľkých rokoch však toho má už dosť. Sťažuje sa na neustále šomranie domácich a polená pod nohami. Preto sa rozhodol, že skúsi radšej politické šťastie v susednej dedine Čierne, ktorá však už leží na Slovensku. Tento ojedinelý prípad si všíma český portál idnes.cz.

Sú obmedzení…

Petr Staňo má dvojité občianstvo a tak si verí, že dokáže osloviť voličov aj na Slovensku. V rodnej českej obci Hrčava bol starostom osem rokov a vraj mu stačilo. “Znechutila ho obmedzenosť hrčavských starousadlíkov,” píše idnes.cz.

Portál cituje starostove slová, z ktorých je jasné, že sa cíti nedocenený. “Od dobroty aj kone zdochnú. V malej obci s rozpočtom dva milióny korún som za osem rokov preinvestoval 21 miliónov korún. Vyplatil som všetky dlhy a naprojektoval aj stavby do budúcnosti za niekoľko desiatok miliónov korún. Napriek tomu stále narážam na protesty v duchu, že nehospodárime tak, akoby sme mali.”

Škoda len, že portál neuvádza aj druhú stranu mince – teda názory samotných obyvateľov Hrčavy. Zmieňuje len to, že viaceré obecné akcie domáci ignorovali a starostovi verejne nevyjadrovalo veľa ľudí podporu.

Verí si

Obyvatelia Čierneho nemusia brať Staňa ako celkom cudzieho. Podľa idnes.cz sa síce narodil v Hrčave, ale potom sa s rodičmi presťahoval práve do slovenskej Čiernej a neskôr už ako dospelý s manželkou a deťmi prišiel opäť späť do Hrčavy.

Staňo si však podľa portálu nerobí ilúzie, že by starostovanie na Slovensku mohlo byť jednoduchšie: “Je to väčšia obec a to znamená aj väčšie problémy. Ale rozdiel je v tom, že zatiaľčo v Hrčave si kedysi nedokázali predstaviť, že by mohli využívať desiatky miliónov korún z európskych fondov a rozpočet využívali len na kúrenie a svietenie, v Čiernom je to naopak,” píše český portál.

V slovenskej dedine vraj bežne robia projekty za milióny eur a miestni ľudia sú naklonení väčším investíciám. Na záver Staňo dodáva, že aj keby v slovenských komunálnych voľbách neuspel, je odhodlaný naďalej spolupracovať aj s novým starostom Hrčavy. O všetkom napokon rozhodnú voliči a v malých obciach sa chýr o dobrom, či zlom starostovi zaručene rozšíri.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM