Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Stretnúť tu medveďa je ako zmoknúť v Londýne

Atmosféra Vysokých Tatier si podmanila aj indického novinára, ktorý o svojej turistike do slovenských veľhôr napísal romantickú recenziu. Porovnával v nej aj himalájskych a tatranských nosičov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Stretnúť tu medveďa je ako zmoknúť v Londýne
12
Galéria
Zdroj: TASR

Vysoké Tatry sú obľúbenou turistickou destináciou množstva zahraničných turistov. Na Poliakov, Čechov, Nemcov, či Maďarov sú už miestni ľudia dávno zvyknutí. Ale návštevníci z Ázie sú predsa len ešte menej početní.

Možno sa to postupne zmení, čomu nasvedčuje aj priaznivá recenzia na návštevu Vysokých Tatier indického portálu The Hindu BusinessLine.

Medvede na každom kroku

Indický novinár síce nemal šťastie na priame stretnutie s najväčšou tatranskou šelmou, ale v jeho článku nemohla chýbať: “Šanca vidieť na Slovensku medveďa je taká vysoká ako šanca na dážď v Londýne,” cituje v článku pre The Hindu BusinessLine slová svojho slovenského sprievodcu po Vysokých Tatrách.

Situáciu však nijako nedramatizuje, hoci dodáva, že v pôde uvideli aj čerstvé medvedie stopy a trus zrejme z predchádzajúcej noci. “Neboj sa, medvede sú plaché zvieratá a zvyčajne sa počas dňa držia ďalej od ľudí,” upokojoval ho slovenský sprievodca. Treba povedať, že tu niekto predsa len trošku preháňal, pretože v skutočnosti je stretnutie bežného turistu s medveďom pomerne zriedkavé.

Tatranskí vs. himalájski nosiči

Indický novinár sa vyznáva, že o návšteve Vysokých Tatier sníval niekoľko rokov a realita ho rozhodne nesklamala.

Dojemne popisuje krásu vysokých štítov, smaragdovo zelené plesá, turistické chodníky a lanovky, ktoré dokopy vytvárajú “ihrisko dobrodružstiev, ktoré môže smelo konkurovať Alpám.”

Na Zamkovského chate si všíma prítomnosť tatranských nosičov, ktorí na vlastnom chrbte vynášajú hore všetky potrebné zásoby pre prevádzku chaty. A pre indických čitateľov pridáva aj porovnanie s prácou ich himalájskych kolegov:“Napriek všeobecne rozšírenému presvedčeniu sa tatranskí nosiči podstatne líšia od tých v Himalájach – hore vynášajú len zásoby pre chaty a nie batožinu turistov.”

Najkrajšie prekvapenie však indického novinára čakalo pri ceste naspäť: “Z ničoho nič sa pri nás vynorila prekrásna oranžová slovenská líška. Zastala len pár metrov od nás, otočila sa ku mne a pozrela mi priamo do očí. Nebol v nej žiadny strach ani agresia, len čistá zvedavosť. Náhle zmizla opäť do lesa. Ten krátky okamih očného kontaktu mi povzniesol srdce. Uvedomil som si, aké mám šťastie byť v krajine, kde ľudia a zvieratá stále žijú v harmónii,” uzatvára novinár pre The Hindu BusinessLine.

Foto: ilustračné

Medveď hnedý
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM