Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tabletky Diazepamu za skoro pol milióna eur!

Čierny trh s liekmi prekvitá a zdrojom ich ilegálneho vývozu je aj Slovensko. Francúzsky colníci zachytili rekordnú zásielku liekov Diazepam, ktorá smerovala do Veľkej Británie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tabletky Diazepamu za skoro pol milióna eur!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Aj na slovenských webstránkach je možné naraziť na viacero ilegálnych predajcov liekov, ktorí sú schopní za pár eur odoslať v obálke takmer akékoľvek lieky. Veľký záujem je najmä o sedatíva a amfetamíny, ktoré narkomani ale aj rôzni experimentátori užívajú. Pre tento čierny trh bola zrejme určená aj zásielka Diazepamu zo Slovenska, ktorú zachytili vo francúzskom prístave.

Rekordný záťah colníkov

Cez francúzske prístavné mesto Calais sa denne premelu tisícky kamiónov. Francúzski colníci preto zrejme išli na istotu, keď sa rozhodli skontrolovať litovský kamión, ktorý šoféroval bieloruský vodič. Namierené mal cez tunel La Manche do Spojeného kráľovstva.

“Francúzski colníci zadržali v Calais 415 695 tabletiek sedatívu Diazepam,” píše francúzsky portál francebleu.fr. Šofér predložil oficiálne doklady, podľa ktorých mal prevážať balíky z Nemecka. “Počas prehliadky nákladu colníci objavili viacero kartónov zabalených do čiernej fólie. V nich boli ukryté plastové bandasky, ktoré mali podľa nápisu obsahovať nutričné proteíny," píše portál.

Lenže po ich rozbalení sa ukázalo, že vo vnútri sú tabletky, ktoré nemali žiadne označenie ani obal. Celkovo bolo v kamióne 44 takýchto bandasiek a v nich tisícky tabletiek. “Lieky sa prevážali zo Slovenska,” uvádza francebleu.fr. Dodáva, že odhadovaná hodnota zadržaných tabletiek Diazepamu je 470-tisíc eur.

Pre potreby narkomanov

Diazepam je sedatívum, ktoré sa kedysi bežne dávalo aj deťom, keď nechceli spať. Dnes sú už takéto praktiky skôr výnimočné a tento liek je len na predpis. Stále sa však nájde dosť kšeftárov, ktorí ho vedia ilegálne získať a ďalej predávať na čiernom trhu.

Zákazníkmi sú nielen narkomani, ktorí sú závislí na kombinácii tabletiek a alkoholu. Často sa do závislosti od tabletiek na spanie dostávajú aj bežní ľudia, ktorým nestačia dávky predpísané ich lekárom. Nemalou skupinou klientov ilegálnych obchodníkov s liekmi sú aj experimentátori s psychickými stavmi. Diazepam vyhľadávajú pre jeho schopnosť navodiť človeku veľmi intenzívne duševné stavy a zmenené vnímanie reality. Cena však môže byť vysoká, ako pri každom užívaní drog – od závislosti, cez vážne psychické poruchy a iné zdravotné poškodenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM