Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ťažký život gayov - nadávky, násilie, bezprávie

Mať inú sexuálnu orientáciu je na Slovensku stále veľmi ťažké. Hoci sa títo ľudia ničím neprevinili, až polovica z nich musela znášať nadávky, násilie, či diskrimináciu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ťažký život gayov - nadávky, násilie, bezprávie
Zdroj: TASR

V modernom svete platí, že sloboda človeka končí tam, kde začína sloboda niekoho iného. To znamená, že by sa ľudia nemali navzájom obmedzovať vo veciach, ktoré sa ich netýkajú. Súkromný život a intímne vzťahy sú rozhodne oblasťou, ktorú by si mal každý človek zariadiť podľa seba a pokiaľ nikomu neubližuje, ani nikoho neobmedzuje, nemala by to byť téma pre jeho okolie. To všetko na Slovensku viac – menej platí, pokiaľ nie ste gay, alebo lesba. Vtedy majú mnohí ľudia pocit, že homosexuáli sú legitímny terč. O téme píše český portál lidovky.cz.

Krutá realita

“Polovica Slovákov inej ako heterosexuálnej orientácie zažila nepríjemnú skúsenosť a dve pätiny z nich aj diskrimináciu. Dôvodom bolo, že patria k homosexuálom,” uvádzajú Lidovky. Prípady diskriminácie či už na pracovisku, alebo vo verejnej sfére by iste boli ešte častejšie, keby sa so svojou orientáciou každý gay, či lesba otvorene priznali. Mnohí to radšej celý život taja a žijú bez partnera, čo vedie k hlbokým osobným frustráciám.

Veľký prieskum životných skúseností na vzorke viac ako dvoch tisícok slovenských gayov a lesieb uskutočnilo občianske združenie Inakosť, ktoré bráni ich práva. Sondáž priniesla smutné výsledky. “Polovica respondentov uviedla, že pre svoju sexuálnu orientáciu sa stala terčom obťažovania, nadávok, alebo násilia,” uvádza portál.

K nadávkam sa často pridáva aj otvorená diskriminácia v nemocniciach, na pracovisku, alebo v oblasti rôznych verejných služieb. Takúto negatívnu skúsenosť malo takmer 40 percent oslovených homosexuálov.

Radšej mlčia

Aj keď diskriminácia na základe sexuálnej orientácie je na Slovensku zo zákona zakázaná, mnoho obetí radšej zatne zuby a zostane ticho. Prieskum potvrdil, že len jeden z desiatich respondentov, ktorí zažili nejaký incident tohto druhu, nabral odvahu a nahlásil to úradom.

Ich postoj súvisí s tým, že si veľmi dobre uvedomujú, ako ich väčšinová spoločnosť odmieta akceptovať. Pozitívom však je, že podľa ich vlastných slov sa aj na Slovensku postupne lámu ľady a situácia je v tomto smere lepšia ako pred desiatimi rokmi.

Lidovky dodávajú, že takmer všetci slovenskí homosexuáli by privítali, keby aj na Slovensku fungovala pre nich zákonná možnosť uzavrieť registrované partnerstvo tak, ako to už od roku 2006 platí v Česku. Za tú dobu si to už na radnicu namierilo viac ako tri tisíc českých homosexuálnych párov. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa podobná úprava mohla prijať aj na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM