Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: To je prekvapenie! Česi si vozia Covid-19 od nás

Počet infikovaných Covid-19 je v Česku násobne vyšší ako na Slovensku. A predsa sa Česi, ktorí vycestovali do zahraničia, nakazili koronavírusom najčastejšie u nás.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: To je prekvapenie! Česi si vozia Covid-19 od nás
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Slovensko by si nemalo robiť ilúzie, že je z hľadiska koronavírusu ostrovom uprostred Európy a jazdiť na jeho územie je pre cudzincov takmer bez rizika. Dokazujú to zverejnené štatistiky v Českej republike.

Máme prvenstvo

Český portál iDnes.cz zverejnil údaje z českého centrálneho informačného systému infekčných chorôb. Obsahuje informácie o všetkých prípadoch dovlečenej infekcie Covid-19 zo zahraničia.

„Z Chorvátska bol jeden. Takisto z Veľkej Británie, Maďarska a Srbska. Zo Švédska dvaja a zo Slovenska traja. To je všetko,“ cituje portál Ladislava Dušeka z Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. Ide o údaje od 1. do 11. júla.

Nie sme červená krajina

Napriek najvyššiemu počtu dovezených infekcií Slovensko nie je v Česku považované za rizikovú krajinu. Slovenské prvenstvo sa zrejme dá vysvetliť tým, že ak už Česi niekam vycestovali, bolo to najmä za rieku Moravu. Samotný Dušek označil čísla infikovaných za zanedbateľné.

„V kategórii krajín EÚ s vysokým rizikom nákazy zostáva naďalej len Švédsko. Česi musia absolvovať test na Covid-19 alebo dvojtýždňovú karanténu aj pri návrate z Čiernej Hory a zo Srbska,“ dodáva iDnes.cz.

Český minister zdravotníctva označil za rizikové aj Bulharsko a Grécko. „Ľudia by pri cestách do týchto krajín mali počítať s rizikom a preventívne sa chrániť,“ uvádza portál.

V Česku je momentálne viac ako 4 500 pacientov s koronavírusom. Väčšina nových prípadov je v lokálnych ohniskách na Karvinsku, Jihlavsku a Kutnohorsku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM