MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Trápenie s Lukašenkom. Výmysly a ocenenie pre Migaša

Bývalý predseda SDĽ a NR SR Jozef Migaš sa na sklonku svojej kariéry správa rozpačitým spôsobom, nad ktorým niektorým zostáva rozum stáť. Najnovšie ho ovenčil Lukašenko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Trápenie s Lukašenkom. Výmysly a ocenenie pre Migaša
Zdroj: TASR

Bielorusko je krajina, ktorá má povesť čiernej diery Európy. Jej prezident Alexander Lukašenko je prezývaný ako „posledný európsky diktátor“ a predstavitelia štandardných demokracií si od jeho režimu udržiavajú zdvorilý odstup. O to viac prekvapilo nedávne správanie Jozefa Migaša, ktorý v krajine pôsobil do polovice mája ako slovenský veľvyslanec.

Ocenený za priateľstvo

Jozef Migaš v polovici mája za zvláštnych okolností odstúpil z funkcie slovenského veľvyslanca v Bielorusku. Urobil tak po tom, ako sa bez vedomia vedenia ministerstva zahraničných vecí zúčastnil na kontroverzných oslavách konca druhej svetovej vojny v Minsku 9. mája.

Rezort diplomacie v Bratislave to zarazilo a žiadalo od neho vysvetlenie. Veď takmer všetci veľvyslanci z krajín EÚ odmietli prísť na Lukašenkove oslavy v čase koronavírusu. Jediní dvaja, ktorí sa dostavili, boli z Maďarska a zo Slovenska. Jozef Migaš vyhlásil, že pre neho ako pre antifašistu to bola otázka zásadovosti.

Teraz prišlo od „posledného európskeho diktátora“ aj patričné poďakovanie. Bieloruská agentúra Belta informuje, že Jozef Migaš dostal od Alexandra Lukašenka štátne vyznamenanie Rad Francyska Skaryna.

Ako si to bývalý predseda SDĽ a NR SR zaslúžil? „Vyznamenanie je uznaním osobného príspevku Jozefa Migaša k posilneniu priateľských vzťahov a spolupráce medzi Bieloruskom a Slovenskom,“ uvádza agentúra. Naďalej ho pritom tituluje ako slovenského veľvyslanca, hoci vo funkcii skončil v polovici mája.

Trochu iná realita

Lenže v Bratislave to vyzerá úplne inak. Ministerstvo zahraničných vecí si dokonca zavolalo na koberček bieloruského veľvyslanca a v diplomatickej reči ho požiadalo, aby si Lukašenko prestal vymýšľať.

„Bieloruskému veľvyslancovi bol tlmočený protest v súvislosti s vyjadrením prezidenta Alexandra Lukašenka, z ktorého je zjavná dezinterpretácia okolnosti ukončenia pôsobenia Jozefa Migaša vo funkcii veľvyslanca v dôsledku jeho neprofesionálneho vystupovania,“ uviedol slovenský rezort diplomacie na svojej webstránke.

Ako presne Lukašenko prekrúca realitu, už rezort Ivana Korčoka nespresnil. Bieloruského veľvyslanca však požiadal, aby jeho krajina prestala šíriť nepravdivé informácie o postoji Slovenska k histórii 2. svetovej vojny.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM