Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tretie najzelenšie mesto na svete je u nás!

Bratislavčania si užívajú luxus v podobe neobyčajne veľkého rozsahu zelených plôch v podobe parkov, lesov a viníc. V hodnotení 50 krajín sveta sa slovenské hlavné mesto umiestnilo v prvej trojke.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Tretie najzelenšie mesto na svete je u nás!
Zdroj: pixabay

Intenzívny kontakt s prírodou je dôležitou súčasťou kvality života. Prejsť sa po lese alebo parku je častokrát tým najlepší liekom na každodenné starosti a duševné trápenia. Preto mnoho ľudí uprednostňuje život či už na vidieku, alebo aspoň v okolitých satelitoch miest a potom únavne každodenne dochádzajú do práce. Analýza holandskej agentúry TravelBird uvádza, že Bratislavčania patria medzi šťastných obyvateľov miest, ktorí si môžu užívať komfort mesta a zároveň čaro prírody bez kompromisov.

Jedinečný sprievodca milovníkov prírody

“Čoraz viac cestovateľov si vyberá cieľ svojej dovolenky podľa toho, či ide o trvalo udržateľné a ekologicky uvedomelé miesto. Preto by tento nový index mohol byť pre nich užitočným návodom, ako určiť najzelenšie mestá planéty,” píše populárny cestovateľský portál Lonely Planet.

Svojich čitateľov so štipkou humoru varuje, aby si dávali pozor, pretože pri návšteve víťaza svetového rebríčka najzelenších miest planéty sa budú musieť poriadne zababušiť a vyraziť na sever. Ekologický zoznam zostavila holandská agentúra TravelBird na základe analýzy máp 50 miest v krajinách OECD. Nazvala ho “jedinečný sprievodca milovníkov prírody a environmentálne uvedomelých cestovateľov.”

Bratislava v top 3

Najzelenším mestom na svete je podľa TravelBird islandské hlavné mesto Reykjavik. Jeho obyvatelia majú k dispozícii viac ako 410 štvorcových metrov zelenej plochy v prepočte na osobu. Na druhom mieste skončil novozélandský Auckland (357 metrov štvorcových) a prvú trojku uzatvára Bratislava (333 metrov štvorcových).

Lonely Planet približuje aj metodiku, ako holandská agentúra svoj rebríček zostavila: “TravelBird analyzovali zelené plochy v troch kategóriách – prirodzené lesy, človekom stvorené parky a verejné záhrady a napokon plochy určené na produkciu potravín – sady a vinice.” V prvej desiatke sa umiestnila aj Praha (6.), austrálske Sydney (5.), Rím (7.), či Hamburg (9.). Desiatku najzelenších miest sveta uzatvára lotyšská Riga.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM