Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Tričká za päť eur nás zničia

Pri pohľade na ničivé suchá, záplavy a tajfúny je jasné, že ekologické myslenie s ohľadom na planétu sa stáva nevyhnutnosťou. Platí to aj v módnom priemysle, kde sa presadzujú aj slovenské značky.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Tričká za päť eur nás zničia
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Problém s lacným oblečením je v mentálnom nastavení spoločnosti – ľudia by chceli kupovať tričká za päť eur a zároveň by chceli žiť v prosperujúcej krajine a bojovať proti klimatickým zmenám. Lenže lacná móda vylučuje, aby sa vyrábala v Európe, kde chcú ľudia za svoju prácu aj slušné peniaze a zároveň nemá dlhú trvácnosť a jej spaľovanie v podobe odpadu ničí planétu.

Najšpinavšie odvetvie na svete

Pohľad do sveta módy býva jagavý, ale ak sa pozriete bližšie, uvidíte veľa nepekných vecí. Britský portál dailymail.co.uk dokonca pripomína, že módny priemysel patrí z celosvetového hľadiska medzi odvetvia, ktoré najviac prispievajú k znečisteniu planéty.

“Od otrockých dielní, kde sa móda šije, po mikroplasty vo vode – zdá sa, že neexistuje žiadny problém moderného sveta, ku ktorému by neprispieval aj módny priemysel,” píše dailymail.co.uk. Zdôrazňuje, že doba sa zmenila a každý, kto sa chce správať zodpovedne by mal zabudnúť na márnivé nakupovanie lacných šiat. Éra lacného oblečenia za pár eur, ktoré sme nakupovali bez pocitu viny, sa skrátka skončila.

Slovenský príklad

Portál však kladie rečnícku otázku – čo to vlastne je, to zodpovedné nakupovanie. Mnohé módne značky sa snažia lákať zákazníkov sloganmi o tom, že sa správajú férovo k svojim zamestnancom, ale oblečenie vyrábajú z polyesteru a do roka skončí ako odpad na obrovských skládkach.

Preto dailymail.co.uk prináša čitateľom príklady firiem, pri ktorých si naozaj môžu byť istí, že ich slogany o udržateľnosti a ekológii nie sú len prázdnymi frázami. Zaradil medzi ne aj slovenskú značku tenisiek, ktorá vyrába svoje produkty výhradne z prírodných materiálov a jej história siaha do roku 1939. Jej tenisky majú zvršky zo sto percentnej bavlny a podrážky z prírodnej gumy, čo minimalizuje negatívny vplyv na planétu.

“Nemusíte zanevrieť na módu, treba ju len začať inak nakupovať a používať,” cituje portál popredného európskeho experta na udržateľnosť Michaela Spenleyho. Zákazníkom odporúča, aby si o módnych značkách vopred preverili informácie o ich spôsobe výroby a prístupu k ochrane planéty.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM