TOS Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Útok KOSATIEK? Slovenská plachetnica zostala po strete bez kormidiel!

Slovenská plachetnica so štyrmi ľuďmi na palube sa dostala do stretu so skupinou kosatiek. Zasahovať musela záchranná loď.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Útok KOSATIEK? Slovenská plachetnica zostala po strete bez kormidiel!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

„Slovenská plachetnica utrpela poškodenie oboch kormidiel po strete s kosatkami, keď sa nachádzala deväť míľ južne od Fisterry. Musela byť odtiahnutá do prístavu Muros,“ informoval španielsky server 20minutos.es s tým, že išlo o druhý podobný stret za dva dni. V oboch prípadoch boli poškodené kormidlá.

A takýchto prípadov za posledné roky pribúda. O podobných útokoch píšu svetové média už pravidelne. Udalosti označujú aj ako teror lodí v podaní „pyrenejských“ kosatiek. Zaujímavosťou je, že väčšinou si to odnesú kormidlá.

Ide však naozaj o útoky? Odborníci nepoznajú presnú príčinu podivného správania týchto veľrýb, každopádne podľa nich nejde o prejavy agresie. Pripisujú to skôr obyčajnej zvedavosti.

Zálusk na ľudí na palube si podľa odborníkov naozaj nerobia a posádke neublížia. Z tohto pohľadu ich zaujíma výlučne tuniak modroplutvý.

Na druhej strane stret kosatiek s loďou môže skončiť naozaj nevyspytateľne a nepojazdnosť plavidla je možno ešte to najmenej. A faktom tiež je, že týchto incidentov v posledných rokoch pribúda.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM