Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V srdci našej krajiny máme neonacistický unikát v Európe

Máte asi krátku pamäť – komentujú Francúzi správu o rasistickom útoku na študenta tmavej pleti na Slovensku. Pripomínajú, že fašisti nás považovali za nižšiu rasu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V srdci našej krajiny máme neonacistický unikát v Európe
4
Galéria
Zdroj: TASR

Správa o nedávnom útoku na 20-ročného študenta tmavej pleti v banskobystrickom nočnom podniku sa dostala aj do prestížneho francúzskeho denníka Le Monde.

Popisuje nielen okolnosti rasovo motivovaného činu, ale aj nárast popularity Mariana Kotlebu na Slovensku, ktorého označuje ako neonacistu. K tomu článok pripomína aj xenofóbne reči „ľavicového populistu“ Roberta Fica a výsledky prieskumu, podľa ktorého by až štvrtina Slovákov neváhala žiť v diktatúre. Spolu tak vzniká pomerne pochmúrny obraz krajiny pod Tatrami…

Krátka pamäť

„Ľudská hlúposť je nekonečná…nemeckí nacisti považovali Slovákov za nižšiu rasu… prívrženci nacistov majú naozaj krátku pamäť,“ píše v komentári pod francúzskym článkom jeden z čitateľov.

Nedokáže pochopiť slovenské rasistické tendencie a stúpajúcu podporu Mariána Kotlebu. Le Monde pripomína, že kotlebova ĽSNS „nostalgicky spomína klerikálno-fašistický Slovenský štát Jozefa Tisa, ktorý bol spojencom nacistického Nemecka.“

Podpora Mariana Kotlebu a fakt, že je od roku 2013 banskobys­trickým županom, len dokresľujú atmosféru mesta, v ktorom francúzsky študent utŕžil bitku.

Le Monde informuje, že išlo o rasovo motivovaný útok pre farbu pleti. Útočníkom je 31 ročný Peter, ktorý podľa polície na mladého Francúza zaútočil bez zjavného dôvodu. Rozbitým pivným pohárom ho porezal na hlave, z čoho sa študent bude liečiť 10 až 15 dní.

Polícia tiež uviedla, že Peter na mladého cudzinca kričal rasistické nadávky a vyhrážky, že ho zabije. Svedkami útoku mali byť minimálne štyria svedkovia. Francúzsky denník píše, že Peter je prvý agresor obvinený z extrémizmu po tom, ako nadobudla účinnosť novela trestných kódexov. Tá má „bojovať proti pocitu nedotknuteľnosti prívržencov extrémnej pravice na Slovensku.“

Temná krajina

Le Monde uvádza, že Slováci sa čoraz viac radikalizujú, čo potvrdzujú aj prieskumy verejnej mienky. Banskobystrický kraj je vraj jediný v celej Európe, ktorý riadia priamo neonacisti. „Marián Kotleba je momentálne mimoriadne populárny najmä medzi mladými ľuďmi do 40 rokov, medzi ktorými má podporu až 30 percent.“

Obskúrny obraz Slovenska v zahraničí nevylepšuje ani predseda vlády. Le Monde označuje Roberta Fica za „ľavicového populistu,“ ktorý stigmatizuje migrantov a moslimov. „Spojil sa do koalície s ďalšou nacionalistickou stranou, ktorá je menej radikálna, len aby sa udržal pri moci,“ naráža denník na Dankovu SNS.

Na záver ešte dodáva informáciu, že v banskobystrických lesoch sa cvičia polovojenské jednotky a pripomína šokujúci záver prieskumu verejnej mienky z decembra minulého roka, podľa ktorého by až štvrtina Slovákov nemala problém žiť v diktatúre.

Ilustračné foto

Kotlebove hliadky
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM