Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: V zbrojení vraj predbehneme Česko

Čo sa týka životnej úrovne obyvateľov majú naši českí susedia stále náskok. Peter Pellegrini však vo Washingtone avizoval, že minimálne v oblasti zbrojenia Čechov predbehneme.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: V zbrojení vraj predbehneme Česko
20
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský premiér považoval za veľkú česť, že si mohol podať ruku s americkým prezidentom Donaldom Trumpom priamo v Bielom dome. Téme sa venujú aj české médiá a všímajú si, že Peter Pellegrini sa skutočne snažil šéfovi americkej administratívy zapáčiť. Cieľom je nielen budovanie dobrých vzťahov, ale aj dosiahnuť, aby Donald Trump pricestoval na Slovensko na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania.

Chceme byť lídrom

“Slovensko dosiahne výdavky na obranu vo výške dvoch percent HDP už v roku 2022, teda skôr ako sa pôvodne predpokladalo,” cituje český portál lidovky.cz slová slovenského premiéra v Bielom dome počas stretnutia s Donaldom Trumpom. Zároveň dodáva, že ak sa to podarí, Slovensko predbehne Česko, ktoré chce tento záväzok všetkých krajín NATO dosiahnuť až v roku 2024.

“Slovensko plní sľuby, modernizuje armádu, nakupuje americké zbrane,” uviedol vo Washingtone P. Pellegrini. A neodpustil si ani pár lichôtok na stranu svojho hostiteľa, ktoré mu určite pohladili už aj tak dosť veľké ego: “Prezident USA je podľa Pellegriniho skutočným vodcom, ktorý jasne vyzýva k väčšiemu úsiliu pri financovaní obrany,” uvádzajú Lidovky.

Príde – nepríde?

Slovenský premiér zároveň blahoželal americkému prezidentovi k dynamickému rozvoju ekonomiky jeho krajiny a dodal, že keď sa darí USA, darí sa aj Slovensku. A lichôtky nemali konca kraja. Ani Trump nezostal nič dlžný svojej povesti človeka, ktorý nešetrí veľkými chválami.

“Podľa Trumpa žijú na Slovensku úžasní ľudia a vzťahy medzi Bratislavou a Washingtonom neboli nikdy lepšie. Poukázal na Pellegriniho popularitu na Slovensku a upozornil, že aj on sám má v tomto smere na domácej pôde veľmi dobré výsledky,” píše český portál.

Novinári sa pána Bieleho domu pýtali, či príjme pozvanie na Slovensko v auguste tohto roku. Špekuluje sa, že by mohol doraziť na oslavy 75. výročia SNP. Donald Trump však zareagoval len zdvorilostnou formulkou, že by veľmi rád prišiel a priamej odpovedi sa vyhol. Na záver návštevy mu slovenský premiér daroval baseballovú pálku, keďže tomuto športu sa v mladosti venoval a údajne mal trénera so slovenskými koreňmi.

Donald Trump prijal v Bielom dome premiéra Pellegriniho
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM