Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľká pocta pre Bratislavu. Je to regionálna kráľovná!

Prestížny americký denník The New York Times napísal rozsiahlu a veľmi priaznivú recenziu na slovenské hlavné mesto. Oceňuje najmä záplavu unikátnych dizajnérskych projektov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľká pocta pre Bratislavu. Je to regionálna kráľovná!
10
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Nie je to prvýkrát, čo Bratislava pritiahla pozornosť zahraničných médií vďaka svojej originalite a mladistvému štýlu, ktorý oceňujú najmä hipsteri. Aj americká novinárska legenda The New York Times s uznaním píše o veľmi príjemnej “šik” atmosfére slovenskej metropoly, ktorá vyniká najmä množstvom drobných dizajnových obchodíkov a je ako stvorená pre mladých ľudí.

Bratislava prekonala samu seba

“Toto východoeurópske mesto sa zbavilo posledných nánosov komunizmu. Už nie je len slovenským hlavným mestom, ale stala sa regionálnym centrom toho, čo je cool,” píše The New York Times. Namiesto tradičných historických pamiatok oceňuje napríklad fasádu hotela Kyjev, ktorú zdobí nápaditý geometrický dizajn.

“Budova hotela bola dlho zatvorená. V auguste 2018 sa dočkala zásadnej prerábky svojho vzhľadu v rámci festivalu pouličného umenia. Miestny fotograf Jakub Markech, viac známy ako Lousy Auber, viedol skupinu umelcov, ktorí sa vyškriabali na hotelovú fasádu a vyzdobili ju úžasným vzorom op-art, teda optického dizajnu,” píše americký portál.

Raj dizajnérskych fajnšmekrov

Najviac priestoru venuje The New York Times drobným dizajnovým obchodíkom a butikom, ktoré ponúkajú zákazníkom originál hand-made kúsky oblečenia, šperkov, či keramiky. Značky ako Slavica, Kompot, či Drobne predávajú výrobky lokálnych slovenských dizajnérov a dodávajú Bratislave čaro jedinečnosti a autenticity.

“Tieto obchodíky je ľahké nájsť priamo v centre mesta a v blízkosti električiek sovietskeho typu, ktoré stále hlučne hrkocú po hlavných bratislavských uliciach,” píše americký portál. Dodáva, že milovníkom originálnych dizajnových kúskov pomáha aj špeciálna mapa týchto obchodov, ktorú vydáva Slovak Fashion Council. “Prvá edícia mapovala 20 lokálnych predajcov. Posledná edícia už zahŕňa viac ako 80 obchodov,” uvádza The New York Times.

Americký portál si všíma, že do celkovej originálnej atmosféry Bratislavy zapadá aj jej primátor Matúš Vallo. Nie je to tradičný politik, ale architekt, ktorý žil dlhý čas v zahraničí. “Už svoje tínedžerské roky strávil v Taliansku, neskôr žil v Londýne a v New Yorku.”

Portál pridáva aj krátke Vallove vyjadrenie o tom, že pre jeho generáciu bola najvážnejšia otázka, či zostať na Slovensku, alebo odísť navždy do zahraničia. “Potom, ako som dosiahol úspech v zahraničí, som sa rozhodol vrátiť domov, ako mnoho ďalších,” uzatvára primátor Vallo.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Dizajnové kúsky v Bratislave
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM