Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľká pocta pre Trenčiansky hrad

Dominanta mesta Trenčín sa dostala do úzkeho výberu tridsiatich najkrajších zámkov a hradov na svete! Podobných rebríčkov síce existuje viacero, ale pre podporu turizmu je to rozhodne dobrá vec.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľká pocta pre Trenčiansky hrad
13
Galéria
Zdroj: TASR

Sú ako z rozprávky a predsa sú skutočné – píše o tridsiatke tých najkrajších hradov a zámkov investičný portál The Street, ktorý víťazný zoznam zo všetkých kútov planéty zostavil. Do úzkeho výberu sa dostali historické skvosty najmä z Nemecka, ktoré bodovalo so šiestimi zámkami, ale aj Francúzsko, ktoré uspelo so štyrmi perlami zo stredovekých čias. Z východoeurópskych krajín sa okrem Slovenska podarilo zabodovať len Rumunsku, ktoré má v rebríčku dva hrady.

Trenčín má svetový skvost

Na Slovensku je nepochybne veľa úžasných hradov a zámkov, ktoré úspešne konkurujú tomu Trenčianskemu. Či už je to Oravský hrad, Bojnický zámok, alebo Spišský hrad. Prečo si autori na portáli The Street zvolili práve dominantu Trenčína, nie je v článku vysvetlené. Ale slovenskí patrioti určite nebudú namietať.

“Pre milovníkov krásy, histórie a tajomstiev hradov a zámkov sme zostavili zoznam tých najlepších miest z celého sveta, kam sa oplatí ísť. Vychádzali sme z informácií z rôznych cestovateľských portálov, ako napríklad European Best Destinations a booking.com," píše The Street.

Do zoznamu sa tak dostal aj Trenčiansky hrad. “Tento slovenský hrad bol, podobne ako mnoho ďalších európskych hradov, postavený na kopci s výhľadom na mesto Trenčín. Dnes je chránený ako národná kultúrna pamiatka Slovenska,” uvádza portál.

Hladomorňa i studňa lásky

Viaceré zaujímavé fakty z histórie hradu približuje Trenčianske múzeum, ktoré má v jeho priestoroch zriadené výstavné priestory. Dnešná dominanta Trenčína vznikla v 11. storočí ako pohraničná pevnosť strážiaca dôležité brody na rieke Váh ako aj karpatské priesmyky, cez ktoré prechádzali obchodné cesty.

Návštevníkov láka aj priestor hladomorne v “Kráľovskej veži,” ktorá slúžila ako väzenie. Do strašidelného suterénu s hĺbkou takmer desať metrov sa dá dostať len úzkym otvorom. Nezachoval sa však žiadny dôkaz o tom, že by tam niekedy niekoho aj skutočne nechali zomrieť od hladu.

K hradnej studni sa zasa viaže krásna povesť o Omarovi a Fatime. Dievčinu na hrade väznili a aby ju jej milý mohol vyslobodiť, prisľúbil, že do hradnej skaly vyhĺbi studňu. Po troch rokoch svoj sľub údajne splnil. Keď šťastní milenci odchádzali spolu z hradu na koni, Fatime sa zachytil závoj na jednom kríku. Na tom mieste dodnes stojí najstarší hostinec v Trenčíne, nazývaný Fatima alebo ešte pred tým Závoj.

Foto: ilustračné

Trenčiansky hrad
13
Galéria
Foto: Stanley Hladky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM