Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľké rozuzlenie drámy so strateným dievčaťom

Tínedžerka Pamela Horváthová (16) sa stratila v anglickom Sheffielde tesne pred Vianocami a policajti po nej intenzívne pátrali viac ako mesiac. Dievčina sa napokon našla.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľké rozuzlenie drámy so strateným dievčaťom
2
Galéria
Zdroj: TASR

Britskí policajti brázdili ulice Sheffildu s dodávkou, kde bola obrovská fotografia tváre mladej Pamely, pýtali sa celého okruhu jej známych a spolužiakov, či nevedia, kde sa nachádza a potápači dokonca prehľadali aj dno miestnej rieky, aby si overili, či tam nenájdu jej telo. Všetko bolo márne a po 16-ročnej slovenskej tínedžerke nebolo ani stopy. Aktuálne britský portál The Star informuje, že dievča je živé a zdravé.

Ťažké pátranie

Rodina videla Pamelu naposledy 19. decembra, keď sa vybrala na predvianočný večierok svojej školy Sheffield College v blízkosti rieky Don. Domov sa však odvtedy nevrátila a tak rodičia nahlásili jej zmiznutie na polícii presne na Štedrý deň. Od toho okamihu sa rozbehla veľká pátracia akcia, ktorá presahovala hranice.

“Do pátrania po stratenej slovenskej Rómke sa zapojili desiatky policajtov, ktorí vydali množstvo výziev na jej nájdenie v Sheffielde i na Slovensku,” píše The Stars. Vyšetrovatelia hľadali ľudí, ktorí ju videli, alebo jej požičali mobilný telefón, pretože boli presvedčení, že aj keď Pamela žiadny mobil nemala, predsa len telefonovala z požičaného telefónu.

Pátranie veľmi komplikovala jazyková bariéra s Pamelinou rodinou. Policajti najprv využívali tlmočníka do slovenčiny, ale slovenskí Rómovia im nerozumeli. Preto muži zákona verejne vyzývali kohokoľvek, kto by vedel tlmočiť z angličtiny do rómčiny, aby im prišiel robiť tlmočníka.

Úspešná akcia

Pátranie malo napokon šťastný koniec, aj keď do médií neprenikla bližšia informácia, prečo sa Pamela stratila a či jej odchod z domu bol dobrovoľný. The Stars sa obmedzuje len na konštatovanie, že slovenskú tínedžerku našli živú a zdravú na nemenovanej adrese v Sheffielde.

V pátraní zrejme zabralo, že policajti zverejnili výzvu, aby sa Pamela ozvala svojej rodine na veľkej školskej akcii koncom januára, na ktorej sa zúčastnili stovky ľudí z miestnej rómskej komunity. Svoju úlohu zrejme zohrala aj bývalá Pamelina učiteľka, ktorá sa podľa The Stars osobne na tínedžerku obrátila, aby jej dohovorila. Dievčina sa napokon našla 6. februára.

Foto: ilustračné

Od Vianoc je 16-ročná Pamela nezvestná
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM